fredag 31 juli 2009

jordgubbscupcakes






I tisdags åkte vi till Ulva kvarn och tittade på bilar igen. Den här gången bakade jag jordgubbscupcakes med nutellafrosting och så täckte jag dem med sugarpaste. Jag har aldrig arbetat med SP tidigare så jag tog chansen att testa.

Den här gången använde jag ett annat recept än det jag brukar. Jag tycker det andra receptet kan ge lite kompakta cupcakes så jag ville få dem lite luftigare. det här var ett jätte bra recept! Cupcakesen blev jätte saftiga och fluffigare.


5dl mjöl
1dl maizena
1tsk bikarbonat
1/4tsk salt
100g osaltat smör
3dl socker
2 ägg
3/4dl yoghurt
1/2dl olja
2 tsk vaniljsocker (eller 1tsk vaniljextrakt)
en kartong jodgubbar (0,5L ?)

Sätt ugnen på 175 grader.
Rensa, skölj och hacka jordgubbarna i cm stora bitar.
Blanda mjöl, maizena, salt och bikarbonat i en skål och ställ åt sidan.
Vispa smör och socker vitt och vispa sen i äggen ett i taget.
Rör i yoghurt, olja och vaniljsocker.
Vänd i mjölblandningen till det precis blandats och vänd sen i jordgubbarna.
Ställ muffinsformar i en muffinsplåt och fyll dem till hälften för låga cupcakes och 3/4 för höga.
Grädda ca 20min.

När muffinsen svalnat bredde jag på ett tunt lager nutellafrosting och ställde dem i kylen medan jag knådade in röd färg i min sugarpaste. Jag knådade och knådade och inte blev den så mycket rödare för det. Men det var jag beredd på och nästa gång köper jag färdigfärgad (fröken envis måste ju prova själv först). Så kavlade jag ut den nu nästan-röda SPn och tog ut rundlar med ett glas och la dem på cupcakesen. Jag trodde inte det var SÅ svårt att få locken släta! Det här får mig minsann öva på!
Sen prickade jag locken med en tandpetare och så tog jag ut små prästkragar i grön sp. När jag sen delade dem på mitten passade de bra som jordgubbsblad. :)
Hade jag haft mer tid hade jag kanske pillat i små runda strössel i hålen men med min systerson bredvid och svärförldrarna på ingång var det inte att tänka på.

Nästa gång kanske jag gör rabarbercupcakes med jordgubbschokladfrosting (marabous "sommar" är ju sååå god att jag måste testa att baka med den!) Eller tvärt om, jordgubbschoklad cupcakes med rabarberfrosting...kanske med jordgubbsbitar i också...
Eller citroncupcakes med lemoncurd fyllning och till frosting sån fyllning som brukar vara i drömrulltårta (vaniljsmörkräm?).
Så många ideer så lite tid...

torsdag 9 juli 2009

choklad/hallon cupcakes med fluffy white frosting.

Igår hälsade jag på en kompis, självklart tog jag chansen att baka så jag tog med mig choklad/hallon cupcakes med fluffy white frosting.

Jag utgick från mitt standardrecept och blandade i 200g hallon och 3-4msk kakao (jag tog lite på en höft till smeten smakade choklad).

När muffinsen svalnat gjorde jag fluffy white frosting och färgade den svagt blå. Sen var tanken att jag skulle dekorera med små vitrosa blommor men när frostingen väl kom på tyckte jag att cupcaksen såg ut som mjukglassar så hälften fick strössel istället.

Så här blev dom:


Grundrecept

Det här är der recept jag oftast utgår ifrån när jag bakar cupcakes/muffins. Det blir en ganska tjock smet så den funkar extra bra om man ska ha i bitar av något, tex bär eller choklad. Men man får vara noga att kolla dem i ugnen för de kan lätt bli torra om de får vara inne för länge. (framförallt om man inte har bär i som gör dem saftigare). Grädda dem hellre för lite än för mycket och fyll inte formen med mer än 1/2- 2/3 med smet (beroende på hur höga du vill ha dem). Det här brukar räcka till minst 12 muffins.

2 ägg
2dl socker
1dl yoghurt (ev med smak som matchar den smak du vill ha på dina cupcakes)
1dl smält smör
5dl vetemjöl
2tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker ljust och fluffigt. Vispa i yoghurten och smöret.
Blanda de torra ingredienserna och vänd sen ner dem i smeten med en slickepott eller slev.
Ställ muffinsformar i en muffinsplåt.
Klicka i formarna och grädda i 200 grader till provstickan precis kommer ut torr, nästan kladdig.

Ca 200g bär brukar vara lagom att ha i tycker jag. De rör jag i sist av allt. Jag använder gärna frusna bär eftersom de inte går sönder lika lätt när man blandar. Alternativt kan man trycka i några bär i varje form innan man gräddar.

onsdag 1 juli 2009

Baka med barn

I förrgår bakade min systerson kladdkaka med mig. För att han också skulle kunna följa med i receptet ritade jag det i bilder eftersom han inte kan läsa mer än korta ord än.


Så här blev det:Tyvärr hade jag inte tid att hjälpa honom dekorera den.

På kvällen åkte vi till Ulva kvarn där de visar veteranbilar varje tisdag. Kakan fick följa med och avnjöts i kvällssolen med vaniljsås. Väldigt lyckat!
Min systerson fick sitta i en gammal tysk bil/jeep. Jag vet inte vilket han tyckte var roligast, att fika eller sitta i bilen. :)


Receptet hittade jag i A piece of cake, jag bytte bara ut chokladbitarna mot valnötter.