tisdag 20 juli 2010

midsommardessert

jaa... du läste rätt. Midsommar... Jag har ju helt glömt att lägga ut bägarna jag gjorde!
Principen är de samma som de jag gjorde förra året men fyllningen blev en annan.
De blev väldigt fräscha och somriga, det här receptet är en ny favorit!



Bägare med rabarbervaniljkräm och jordgubbsmousse.
6 plastglas, 25cl
1 skiva tårtbotten
200g rabarber
1dl socker
3dl vaniljkräm (jag använde marsan)
2 kartonger jordgubbar (1 liter) snoppade och sköljda
200g philadelphia
1,5 dl vispgrädde
1dl socker
6 gelatinblad + 8 till gelén
1,5 dl koncentrerad jordgubbssaft
2 dl vatten

Skala och skär rabarbern i centimeter breda skivor. Lägg i en kastrull tillsammans med sockret och koka på låg värme till rabarbern mjuknat. Låt svalna och blanda med vaniljkrämen.

Ta ut rundlar ur tårtbotten och lägg i botten av glasen (jag använde ett snapsglas), Fördela rabarbervaniljkrämen ovanpå, jag petade ner det med en tesked för att få bort så mycket luft som möjligt. (Har du spritspåsar hemma är det nog lättast att spritsa i krämen.)
Lägg på en rundel tårtbotten till och ställ i kylen så länge.

Blötlägg 6 gelatinblad i lite kallt vatten i en kastrull (värm inte än)
Lägg undan några fina jordgubbar till garnering och purréa resten i mixern.
Vispa ihop vispgrädden, socker och philadelphia så det blir slätt. Vispa i Jordgubbspurrén.
Häll av vattnet från gelatinbladen och smält på låg värme.
Blanda med lite av jordgubbssmeten först och vänd sen ner i resten.

Fördela smeten i glasen, lämna lite plats för dekoration och gelé.
Ställ i kylen och låt stelna i några timmar.

Blötlägg gelatinbladen i 5-10min i en kastrull (värm inte)
Skiva jordgubbarna och lägg ovanpå moussen.

Blanda saften med 2dl vatten (smaka av så du tycker det smakar lagom starkt).
Häll av allt vatten utom ca ½dl från gelatinbladen och smält på låg värme.
Låt svalna lite och rör sen ner det i saftblandningen.
Skeda över jordgubbarna så de täcks.

Ja, det tar några timmar att göra den här desserten men det är mest tid i kylskåpet och jag lovar att den är värd det!

1 kommentarer:

Erika - Bakglädje sa...

Vad vackert det blev.