fredag 15 oktober 2010

Biskvier



MEN! Jag har ju inte delat med mig av alla recept från konditori lektionerna såg jag nu!
Ni har ju inte fått receptet på supergoda biskvier med chokladmarängsmörkräm!


Chokladbiskvier
Botten:
625g mandelmassa
500g socker
5 äggvitor

Blanda mandelmassa och socker, ha i äggvitan lite i taget.
Spritsa bottnar genom att hålla spritspåsen stilla ca ½cm ovanför plåten och trycka till på påsen, bottnen ska bli lite rundad.
(Man kan klicka med sked också)
Platta till ev toppar med ett blött finger.
Baka av i 180 grader 15-20min, akta så de inte blir för bruna.

Gör smörkrämen medan biskvierna svalnar.

Marängsmörkräm med choklad
Grunden i den här smörkrämen är italiensk maräng vilket ger en mindre stabbig smörkräm.

40g vatten
150g socker
30g glukos
90g äggvita (4 stora eller 5 små ägg)
400g smör, rumstemp
20g vaniljsocker
150-200g smält mörk choklad (det går säkert bra att byta ut mot ljus eller vit också)
mörk choklad att doppa i

Koka vatten socker och glukos till 121 grader. Vispa inte!
Börja vispa äggvitorna när sockerlagen är 110 grader (lite sakta först och sen full fart).
Häll i sockerlagen i äggvitorna under snabb vispning.
Fortsätt vispa till det kallnat.

Vispa smör och vaniljsocker vitt.
Smält chokladen och låt den svalna lite, annars smälter smöret.
Vänd ihop maräng, smör och choklad.

Ta loss biskvibottnarna från bakplåtspappret och stryk på en topp av smörkräm på varje, det går lättast med en sked som man skrapar av mot kanten av botten hela tiden.
Ställ biskvierna kallt till de stelnat.
Smält mer choklad. Jämna till smörkrämen med handflatan om den är "knölig".
Doppa biskvierna hastigt i chokladen så smörkrämen täcks. Skaka den snabbt från sida till sida så att överskottschoklad rinner av.
Vänd biskvin med chokladen uppåt och skaka lite mer i sidled så slätas chokladen ut. Ställ kallt igen.

6 kommentarer:

Erika - Bakglädje sa...

Åh, chokladbiskvier är ju bara SÅÅÅÅÅÅÅÅ gott! Kan nog äta alldeles för många. Tur jag ofta ger bort mina till min svärfar när jag har bakat sånna.

Cupcakesfluffan sa...

Måste testa att göra egna biskvier, det är ju så gott :-)

Din bror sa...

Det där låter såå gott. Måste prova det någon dag.

Frågan är bara vad man ska göra med 10 äggulor sedan. :)

Moster sa...

Med äggulorna kan man göra tex vaniljkräm, glass eller parfait, guldkaka (sockerkaka med bara äggula), chokladmousse tex enl receptet jag postade i september (lite omständigt men den håller sig i frysen i någon månad om man plastar in den. Vill man göra något "matigare" kan man göra bearnaisesås, spaghetti carbonara, majonnäs eller aioli, man kan göra pannkakor på bara äggula också.

Och i värsta fall funkar det att frysa dem till ett senare tillfälle. :)

BeBest sa...

Biskvier, det är gott det! Onödigt gott!
:O)

Din bror sa...

Bakade donhär idag. Dom blev supergoda :)