onsdag 13 oktober 2010

rosa bandet cupcakes, ett lyckat experiment

 Zebra cupcakes med hallon curd (raspberry curd) och rosa rattarfluff.


Och här ser ni hur fina de är inuti. 
Blixten förstörde bilden men färgerna stämmer bäst på den här.


Jag har läst om zebra cupcakes och sockerkakor där man färgar en del av smeten med kakao, det låter ju gott men jag ville ha mina med bärsmak och med rosa eller röda ränder. Alltså bestämde jag mig för att experimentera och blanda ner hallon curd i en del av smeten eftersom hallon curd låter så gott.
Här kommer recepten:

Minst 5h innan du ska dekorera cupcakesen, gör fluffet:

Rosa rattar-fluff (Ahlgrens bilar-fluff)
100g rosa rattar (eller rosa ahlgrens bilar om du inte hittar rattar)
6dl vispgrädde.

Klipp godiset i mindre bitar och lägg i en kastrull, ju mindre bitar ju snabbare kommer det smälta.
Häll över grädden och värm på svag värme till allt godis smält helt. Det får inte koka!
Ställ i kylen minst 5h, gärna över natten.

Raspberry curd: (hallon curd)
350g hallon
1dl socker
citron juice efter smak
2msk smör
1ägg, 2 äggulor

Pressa hallonen genom en sil för att ta bort kärnorna. Koka purén med sockret till det reducerats till 2/3.
Rör i smöret och citronjuice. Låt svalna 5-10min
Vispa äggen lite snabbt så det blandas. Rör ner ett par matskedar av purén och häll sen ner alltihop i purén medan du rör kraftigt. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och värm till det tjocknat och du ser tydliga ränder efter vispen, rör hela tiden!
Låt svalna och ställ i kylen.

Zebra cupcake:
2dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker
2 ägg
1dl socker
1 nypa salt
1dl naturell yoghurt eller filmjölk
1dl matolja
1 sats hallon curd.
mjölk

sätt ugnen på 175 grader. Sätt 12 muffinsformar i en muffinsplåt.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
Vispa ägg, socker och salt i en annan skål till det är fluffigt. Vispa i yoghurt/fil och olja.
Sikta i mjölblandningen och vänd med en slickepott eller ballongvisp till det precis är blandat.
Blanda 1/3 av smeten med halloncurden. Spä ev ut den andra delen med en skvätt mjölk så de får samma konsistens.

Lägg en tesked vit smet i mitten av varje form, lägg sen en tesked röd smet i mitten av den vita, en tesked vit i mitten av den röda osv till formarna är fyllda till ca 2/3.Det går säkert bra att spritsa det också om man tycker det är lättare. Har man varit riktigt noggrann ser nu smeten i formarna ut som en  måltavla.
Grädda i ca 15 min.
Ta ut dem från plåten och låt svalna på galler.

Vispa fluffet slätt och lite fluffigare, det gick jättefort för mig. Spritsa på de kalla cupcakesen och dekorera med ett rosa band av tex sugarpaste (jag använde en 50/50 blandning av flowerpaste och modelleringspasta eftersom jag hade det färdigfärgat sen tidigare)

Cupcake wrapsen var det tänkt att jag skulle skära ut med min cricut, men den och datorn ville inte komma överens idag så jag fick göra dem the old fashioned way med sax. Men det blev ju bra med med. :)

Dessa cupcakes blev väldigt saftiga, de smakade kanske inte så tydligt av hallon utan mer generellt  "bärigt", tillsammans med fluffet fick smaken mig att tänka på pannkakor med sylt och grädde, fast som cupcake då. Väldigt lyckat för att vara ett experiment. :-)

4 kommentarer:

Erika - Bakglädje sa...

Fina cupcakes för en god saks skull. Vad häftigt det ser ut med randiga muffins, det måste jag testa. :-)

BeBest sa...

För det första är de alldeles för snygga att se på! (Tycker jag)
För det andra är de alldeles för goda! (Tror jag)
Jag tar dem allihop! ;)

Cupcakesfluffan sa...

Verkligen fina cupcakes och så snyggt att de är zebrarandiga

mirjam grari sa...

Hej!

Vi är fyra tjejer som läser marknadsföring vid Stockholms Universitet.
Via din blogg har vi uppmärksammat din passion för cupcakes. Vi ska
genomföra en fokusgrupp med några cupcake-lovers där ämnet kommer
att vara just cupcakes.

Vi vill gärna höra dig berätta om dessa underbara skapelser!

Vi träffas på Cupcake STHLM på St:Eriksgatan 83 på Tisdag 19/10
klockan 15.00-16.00. Vi bjuder på fika!!

Vill du vara med?


Hör av dig om du har några frågor och om någon annan tid passar dig
bättre!
Vänliga hälsningar,

Martina Johnson, Linn Fredriksson, Jessica Svenningsson och Mirjam Grari.

0762055149