fredag 22 oktober 2010

skokartongstårta med sko i choklad


Såhär blev tårtan som jag skulle ha skon till. En zebramönstrad skokartong till Thindra som fyller 5 imorgon.
Fyllningen blev hallonmousse och dumlefluff, spacklad med mjölkchokladganache och täckt med sugar paste. Zebraränderna skar jag ut med cricuten så de är gjorda i en blandning av sockerpasta, sugar dough och flower paste för att hålla sig formbara men inte gegga fast på skärbladet.
Hur jag gjorde skon kan ni se HÄR

recepten har ni sett förr men här kommer de igen:


Tårtbotten / anslag
5 ägg
3dl socker
1,5dl vetemjöl
1,5dl potatismjöl
3tsk bakpulver
(3tsk vaniljsocker) valfritt

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en form på ca 23cm i diameter. Sätt gärna en "krage" av bakplåtspapper runt insidan så den sticker upp några centimeter ovanför kanten. Detta låter kakan resa sig utan att riskera att det rinner över kanten

Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt, det tar minst 10min.
Sikta i resten av ingredienserna och vänd med en balllongvisp eller slickepott (vispa inte).

Häll smeten i formen och grädda ca 40min på nedersta falsen. 
När kakan inte dallrar om du puttar lite på formen är den klar. Öppna inte luckan de första 20min, då kan kakan sjunka ihop.

Låt kakan svalna 10-15min. 
Ta bort kragen. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå kakan, lägg en plåt ovanpå och vänd det hela upp och ner. På så sätt blir botten platt på båda sidorna och du slipper skära bort "bulan" innan du använder den.


Hallonmousse
4 gelatinblad
225g hallon
0,75dl socker
3dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i lite vatten.
Koka upp hallon och socker och låt koka ett par minuter (extra viktigt om det är utländska bär)
Häll hallonen genom en sil så du får bort kärnorna.
Häll av vattnet från gelatinbladen och smält dem i hallonpurén.
Låt svalna medan du vispar grädden (inte för hårt).
Vänd ihop hallon och grädde och låt stelna lite i kylskåp innan du fyller tårtan.

Dumlefluff
180gdumle
3dl vispgrädde

Smält dumlen i grädden i en kastrull på spisen. Var försiktig så det inte kokar, då är det förstört.
Ställ i kylskåp 5h, helst över natten.
Vispa upp med elvisp till den konsistens du vill ha.

Ganache
800g finhackad mjölkchoklad (jag använder Odense)
4dl mellangrädde.
Koka grädden och häll över chokladen, rör om till chokladen smält helt och det är blandat.
Låt stå till det svalnat och är som en tjock kräm. Ska du använda den senare ställ den i kylskåp och micra försiktigt några sekunder åt gången (rör om mellan varje gång) innan du använder det.

4 kommentarer:

Boel sa...

Du ar ju galen! :o)
Helt fantastiskt och extremt bortskamd 5-aring kanner jag.

Fia sa...

Tack snälla du..Tårtan är fantastisk! Ska minsann ta mig ett smakprov imorrn :D

BeBest sa...

Mycket läcker!

En sån tårta ser man inte var dag!

Erika - Bakglädje sa...

Otroligt vacker tårta! Skon är helt fantastisk. Kul att göra en skolåda och ställa skon ovanpå. Verkligen en lyxig tårta till en liten tjej! :-)