måndag 18 april 2011

Chokladkolapaj



Chokladkolapaj
Pajdeg:
125g smör
3dl mjöl
2tsk kakao
2msk socker

Pajfyllning:
150g mörk choklad
175g smör
4 dl råsocker
1¾ dl vetemjöl
1tsk vaniljsocker
6 ägg

Sätt ugnen på 200 grader.
Nyp ihop alla ingredienserna till pajdegen och kavla ut på mjölat bakbord. Rulla upp på kaveln och rulla försiktigt ut över en springform, se till att hela formen är täckt och skär bort överflödet. Nagga botten med en gaffel.
Nyp fast folie över kanten så glider inte degen ner lika lätt.
Grädda i 10-20min till botten fått lite färg.
Ta bort folien och låt svalna medan du gör fyllningen.

Sänk ugnen till 180.
Smält smör och choklad antingen över vattenbad eller i intervaller i micron. Ställ åt sidan.
Blanda resten av ingredienserna i en annan skål och vispa till det är blandat. Rör ner smör och chokladsmeten.
Häll fyllningen i pajskalet och grädda ca 50min till den stelnat.
Pudra med florsocker och ev lite kanel.

2 kommentarer:

BeBest sa...

Det ser gott ut. Jag är inte riktigt säker på vad du menar med nyp fast folie över kanten. Skall det läggas folie efter pajdegsväggarna på insidan och kanske även ner över pajbottnen eller ska formen täckas av ett plant folielock?

Moster sa...

man tar en remsa folie och viker över kanten så botten av pajen är öppen men kanten hålls uppe. Det är ingen fara om kanten inte gräddas första gången, den gör det ändå när man gräddar igen.