måndag 3 oktober 2011

Kanelbullensdag!

Imorgon är det kanelbullens dag, jag har gjort två olika typer av bullar.

En sort som kräver rätt lite arbete och är väldigt lätta att variera, gömmor!

 Och Amerikanska sticky buns!
Lite  mer jobb men helt fantastiska!! 
Systersonen utnämnde dem till världens godaste bullar. =)


Gömmor
24 st

420g vetemjöl
2msk socker
1 nypa salt
125g smör (kallt)
50g jäst för söta degar
2dl mjölk (kall)

Fyllning:
50g mandelmassa
1,5dl sylt (tex äppelmos blandat med 1tsk kanel, eller blåbärssylt)
Vaniljkräm

Pensling
Ägg
Smör

Blanda mjöl, socker och salt i en bunke. Blanda i smöret i tärningar, finfördela med fingrarna till allt är smulat.
Rör ut jästen i mjölken och häll det över mjölet. Blanda till en deg.
Stjälp upp på mjölat bord och knåda några minuter.
Dela i två delar och rulla ut till två längder, dela varje del i 12 bitar och rulla dem till bollar.
Lägg i pappersformar och låt jäsa till dubbel storlek under bakduk. (ca 1,5h)
Gör undertiden fyllningen genom att riva mandelmassan och blanda den med sylten.
Sätt ugnen på 225 grader.
Gör en grop i mitten av varje boll och klicka i fyllning. Pensla med ägg. Lägg ev en klick vaniljkräm på varje.
Grädda 8-10min.
Pensla dem med smält smör medan de är varma. Doppa i strösocker direkt eller pudra dem med florsocker när de svalnat.

Sticky buns
25 st (en långpanna och en springform)

25g  jäst för söta degar
3,5dl mjölk, kall
90g socker
10g salt
4 ägg
835g vetemjöl
100g smör, kallt i tärningar

Topping
300g smör
180g råsocker
50g pekannötter

Fyllning:
180g råsocker
100g smör
10g kanel
50g pekannötter

Vispa ut jästen i mjölken, vispa i socker salt och ägg. Rör ner mjölet och smöret.
Stjälp upp på mjölat bakbord och knåda till en smidig deg, ca 30 min (om du inte har en degblandare att köra degen i ca 6-8min).
Täck med en lätt fuktig handduk och ställ i kylen i två timmar.

Blanda allt till toppingen, utom nötterna, i en kastrull och sjud under omrörning till sockret smält.
Dela upp det i långpannan och springformen så botten täcks. Strö över nötterna.

Häll allt till fyllningen, utom nötterna, i kastrullen. Rör om med en visp till smöret smält och det inte skiktar sig längre.

Häll ut degen på mjölat bord och kavla till en rektangel, max 5mm tjock.
Bre på fyllningen och strö över nötterna.
Rulla ihop från långsidan och dela i 25 bitar.
Lägg med snittytan nedåt i plåten och formen (i min springform rymdes det 6 st)
Täck med handduk och låt jäsa till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 180 grader och grädda till de är gyllenbruna ca 20 min (om inte båda formarna får plats, låt den ena vänta i kylen så länge).
Låt svalna en aning och vänd sen upp på serveringsfat. (Se till att få med all topping ur formen).

5 kommentarer:

Linn sa...

Hej, underbar sida. Kommer att besöka den fler gånger.

Liten fråga ang. boken som du pratade om i tidigare inlägg "planet cake" är den på engelska eller svenska??

MVH

Moster sa...

Svarar här med för säkerhetsskull, den är på engelska. Vet inte om den släppts på svenska alls.

Linn sa...

Tack då vet jag. Otroligt fina bakverk du har gjort/gör.

BeBest sa...

Kan man få för många kanelbullar? :@)

Moster sa...

nej, man kan aldrig få för många!