måndag 10 oktober 2011

Kladdkaka med chilitryffel



Kladdkakan är den här. Favorit i repris. :)

Kladdkaka

250 g mörk choklad (inte block)
1 dl starkt kaffe
250 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
4 ägg
2 krm salt

Kakao
 Sätt ugnen på 175°. Lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant ca 23 cm i diameter. Smörj och "bröa" kanterna med kakao. Bryt chokladen i bitar och lägg den i en bunke. Tillsätt kaffet. Ställ bunken över vattenbad och låt chokladen smälta i kaffet under omrörning. Tillsätt smör och socker lite i taget när chokladen smält. Rör hela tiden så att smöret smälter och allt blandas väl. Ta bort bunken från värmen. Vispa äggen fluffigt. Rör ner ägg och salt i chokladsmeten. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min.


Chilitryffel:
1 färsk chili
2dl mellangrädde
200g mörk choklad med chili
1msk smör, mjukt

Ta ur fröna och chilin och grovhacka den.
Koka upp med grädden och låt dra en timme eller två (smak av lite då och då så du tycker det blir lagom starkt men tänk på att chokladen gör det mildare sen)
Hacka chokladen och lägg i en bunke med smöret.
Koka upp chiligrädden igen.
Häll genom en sil över chokladen. Rör om till det är helt blandat.
Häll över den kalla kakan.
Ställ i kylskåp.

3 kommentarer:

BeBest sa...

Är det den gamla godingen "Däng i bänken" du hottat upp?

Moster sa...

Nej, det här receptet är från arla och är glutenfritt. Man kan lätt göra det mjölkfritt också om man byter ut smöret mot margarin.

Däng i bänken har fått överge sin plats på tronen faktiskt.
Det var den här du fick smaka när vi var och fiskade.

BeBest sa...

Ahaaaa! Ja den kan verkligen rekommenderas åt alla och envar!!