måndag 24 oktober 2011

Lava cake


Det blev inte den vackraste presentationen men den var vansinnigt god. Här är den serverad med körsbärssås och vit chokladsås (båda färdigköpta från affären). Kakan är som en extra kladdig kladdkaka så när man sätter skeden i den så rinner det ut chokladsmet, som lava.
Lava Cake (chokladfondant)
4-6st
100g smör
100g mörk choklad
2 ägg
2 äggulor
120g socker
120g vetemjöl

Sätt ugnen på 165 grader.
Smörj formarna, lägg en cirkel av bakplåtspapper i botten och pudra hela formen med kakao. Jag använde muggar som formar.
Smält smör och choklad försiktigt i micron på svag effekt. Rör ofta. När allt är smält, låt det svalna.
Vispa under tiden ägg och socker vitt, 10-15min.
Vänd försiktigt ner chokladen med ballongvisp eller slickepott.
Sikta mjölet över smeten och vänd försiktigt ner det. Blanda inte mer än nödvändigt.
Fördela i formarna och grädda ca 12 min. Känn med en provsticka, den ska vara kladdig men de ska vara gräddade på ytan.
Låt svalna något och lossa dem sen försiktigt med en kniv.
Stjälp upp på ett fat.

0 kommentarer: