torsdag 8 december 2011

Årets pepparkakshus

Årets pepparkakshus är äntligen klart, även om alla räcken var lite av en pärs. Det tog mig fyra gånger innan de gick att använda, jag gjorde dem först för tunna och sen valde min hund att kliva upp på bordet och också kliva på räckena som låg på tork.
Men utöver det har det flutit på bra. Receptet jag använde var det här:
Kungens pepparkakor
3dl vispgrädde, vispad
500g strösocker
500g sirap
3msk kanel
2msk ingefära
1/2msk malda nejlikor
1 ägg
500g smör, rumstempererat
1250g vetemjöl
1msk bikarbonat
Vänd ner socker, sirap, kryddor och ägg i den vispade grädden.
Lägg 1kg av mjölet i en stor bunke.
Finfördela smöret i mjölet med fingrarna, blanda i bikarbonaten och sen gräddblandningen. Blanda till en lös deg. Plasta in och låt vila i kylskåp minst över natten (den kan ligga i kylen en vecka och i frysen en månad). Ta fram degen och knåda in så mycket av mjölet som behövs för att få en smidig deg.
Kavla jättetunnt på bakplåtspapper, ta ut kakor med lite mellanrum och ta bort överflödig deg. Flytta pappret till en plåt, grädda i 200 grader till de är lagom bruna. (de får fort färg på slutet så håll noga koll)



Årets hus är också med i lite tävlingar, bland annat den här hos Monstermalla
Ica kuriren, HSB och Annas pepparkakor har också tävlingar där jag deltar. Håll tummarna! :)

7 kommentarer:

sandransjul.blogg.se sa...

Vi i hjorthagen är impade =)

Kramar Sanna med bihang

Stockholmsjul sa...

Wow!! Du är grymt duktig! Smart och fint med polkagrisar som pelare vid verandan! Hur gjorde du räckena? Är det kristyr som fått torka?

Moster sa...

Tack! Ja, precis, räckena är gjorda helt i kristyr. Spritsade dem på en vanlig blank plastficka och lossade försiktigt när de torkat.

Maria sa...

Oj vilket jobb, och riktigt fint blev det!

BeBest sa...

Wow!
Dina bakverk är bara för fina att ätas upp!

Lifestyle By Lena sa...

Åh vilket underbart pepparkakshus, älskar de söta balkongerna!
Underbar blogg du har, jag lånar några recept av dig.

Lena

Moster sa...

Tack! Lycka till med bakningen!