lördag 30 juli 2011

Boktårta

Erica på min systersons skola ville ge sin mamma en tårta på födelsedagen. Efter lite bollande av idéer kom vi fram till att göra en tårta som såg ut som en bok i lite gammal stil med tulpaner på. Så här blev den:

tisdag 26 juli 2011

lite blandade bilder


 Citroncupcakes med lemoncurdfyllning doppade i citronchoklad

Min systerson fick ganachen som blev över när jag spacklat smurftårtan. Det bästa lördagsgodiset på länge...


 Chocolate-white chocolatechip macadamia cookies
 Kladdkaka med marianne-grädde

Som försökte rymma vid uppläggningen (men smakade minst lika gott upp och ned)

lördag 16 juli 2011

Smurftårta


 Jag fick ett mail från en bloggläsare som undrade om jag kunde göra en smurftårta till hennes son. Så det gjorde jag. Tanken var att det skulle vara små smurfar runt kanten utskurna med min cricut cake, men det ville den inte alls gå med på. Men jag tyckte tårtan blev väldigt fin ändå.

torsdag 7 juli 2011

panna cotta med vit choklad toppad med äpple och cognacskompott

Pannacotta med vit choklad äpple och cognacskompott
3 stora portioner eller 4-5 mindre
 
0.5 l grädde
1 tsk vaniljsocker
1 dl gelésocker
150 g vit choklad

Kompott:
1 äpple, inte för söt sort.
1,5 dl cognac
¾ dl råsocker
1 msk honung
kanel, efter smak
valnötter


Koka upp allt utom chokladen till pannacottan. Finhacka chokladen medan det kokar upp.
Ta av kastrullen från spisen och rör i chokladen. Häll snabbt upp i glas och ställ i kylskåpet.

Tärna äpplet och stek det i en klick smör.
Häll i nästan all cognac, sockret, honungen och kanel. Låt puttra under omrörning till det mesta av vätskan kokat in. När det är färdigt rör du i valnötter och en skvätt cognac.
Portionera upp över pannacottan när den stelnat. Dekorera ev med choklad

söndag 3 juli 2011

Lite exempel på vad jag gjort på praktiken

Mazarinbotten toppad med jordgubbskompott och chokladgrädde
 Prinsesstårta

 Jordgubbsgräddtårta
Schwarzwaldtårta
Studentmössa
Kört blandaren som gick för fort även på lägsta växeln med lite för mycket i den...
Kommit in på morgonen och sett att surdegstanken bubblat över under natten och att spillet hunnit torkat in.





Både roliga och mindre roliga saker alltså... Men nu är jag färdig med praktik och skola och får nu kalla mig både konditor och bagare. Hurra! =D