fredag 20 augusti 2010

Lektion 2 i konditoriet

I tisdags gjorde vi Budapestbakelser, Schwarzwaldtårta och toscamazariner.

Jag passade också på att fråga lärarna om jag får dela med mig av recepten, det får jag. Lärarna har nämligen den inställningen att alla ska kunna ha möjligheten att lyckas med sina bakverk, visst är det bra?

Min grupps Budapest, vi delade den aldrig...
Hade vi gjort det hade det kanske blivit en spritsad "klick" grädde och en mandarinklyfta på varje skiva.

Min Schwarzwald

Mazarinerna tog jag aldrig något kort på men jag har en mördeg vilande i kylen som jag tänkte göra lite mazariner och vaniljhjärtan av nu i helgen. Gör ev några tosca också. Jag lägger upp de recepten när jag lägger upp bilderna på det jag gjort.

Här är recepten på Budapest och Schwarzwald.
Två bakverk som inte är så svåra som de ser ut, dock är de lite tidskrävande.

Budapestrulle
Botten
300g äggvita
540g socker
½ kork ättiksprit
160g rivna hasselnötter
25g maizena

Fyllning
3dl vispgrädde
1 burk mandarinklyftor, väl avrunna

Dekoration  
Mörk choklad
florsocker
ev grädde och mandarinklyftor

Botten
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa socker, äggvita och ättiksprit till en fast maräng, börja vispa sakta så proteintrådarna i ägget får en chans att dra ut sig lite sen kan du dra upp till högsta. Marängen ska vara riktigt hård, som fyllningen i mumsmums.
Vänd försiktigt ner hasselnötterna och den siktade maizenan.
För över till en spritspåse med en stor rundtyll (eller klipp av spetsen så hålet blir ungefär 1-1,5cm)

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och spritsa längs med plåten i sicksack. Börja längst upp i vänstra hörnet och spritsa längs med hela långsidan ungefär 1-2cm från kanten, sen en rand precis under, fortsätt i sicksack till du kommer till slutet av plåten. Var noga med att det inte blir några glipor mellan raderna.

Grädda i ca 20min, vänd på plåten efter halva tiden så den bakas av jämnt. 

Låt svalna lite och täck sen plåten med plast, det gör att botten håller sig mjuk så den går att rulla sen.

Vispa grädden till fyllningen.

Vänd botten på ett bakplåtspapper. Bre på grädde, ca 1cm tjockt, lämna ca 5cm längs ena långsidan. Lägg på mandarinklyftor.
Börja rulla längs kanten med grädde, ta hjälp av bakplåtspappret och var inte rädd att vara lite hårdhänt den första biten. Rulla till skarven är under rullen, linda in i bakplåtspappret och ställ i frysen för att stelna (kolla så skarven är nedåt).
Smält chokladen och sätt i en spritspåse med ett litet hål. Spritsa sicksack över hela rullen. Pudra över ett tunt lager florsocker. Dela rullen i jämna bitar, släng kanterna. Spritsa ev en virvel av grädde på varje bit och tryck dit en mandarinklyfta.

Swarzwaldtårta

Botten
Samma som Budapest
Fyllning
3dl vispgrädde
Mörk choklad
Dekor
Mörk choklad.
kakao

Sätt ugnen på 100 grader. Gör smeten till botten på samma sätt som till budapestrullen.
Rita jämnstora cirklar på baksidan av ett bakplåtspapper, vänd pappret och spritsa (minst) tre bottnar (det är bra att ha en extra om någon skulle gå sönder).
Grädda i 1,5-2 timmar. De ska vara torra men inte få färg. Låt svalna.

Fyllning och dekor
Smält chokladen och pensla på baksidan av varje botten. 
Bre ut resten av chokladen på ett bakplåtspapper, ställ i frysen några minuter. När chokladen är matt men inte hård, skär den i rutor, ställ tillbaka i frysen.

Vispa grädden. 
Bre ett lager på understa botten (chokladen uppåt), lägg på nästa botten (om en botten blev trasig är det en bra idé att använda den nu), bre på grädde och lägg på den översta botten med chokladen nedåt.
Bre ett tunt lager grädde runt kanten och ovanpå.
Lägg resten av grädden i en spritspåse med en stjärntyll. Spritsa virvlar eller annat fint mönster ovanpå tårtan.
Ta ut chokladen ur frysen och arrangera plattorna runt kanten och ovanpå.
Pudra kakao över.

3 kommentarer:

BeBest sa...

Ojojojoj!
Nu blev det bara för mycket!
JAG VILL HA EN SÅN BIT SCHWARTZWALDTÅRTA NU!
* Slamrar våldsamt med besticken *

Erika - Bakglädje sa...

Jag skulle också vilja gå på kurs, det skulle vara kul att lära sig mer av de som jobbat med detta länge.
Jättefin tårta du gjort.

Cupcakesfluffan sa...

Vad gott, Budapestlängd är min sambos absoluta favorittårta, kanske skulle ta överraska honom med en budapestlängd när han fyller år om två veckor och Schwarzwald har jag ännu inte gjort själv, det måste jag testa att göra, tack för att du lägger in recept, kanonbra