onsdag 10 november 2010

Vad jag tycker om culinars utbildning till konditor och bagare

Jag har fått flera frågor om hur det är på utbildningen jag går, vad för man göra, är det mycket praktik och är det bra? Så jag tänkte att jag skulle tillägna ett inlägg om detta.

Först och främst ja, jag är nöjd med utbildningen hittills.Lärarna är toppen, både kunniga och engagerade. Lärarna i de praktiska ämnena är bland de bästa jag haft. De har mycket tålamod och är väldigt pedagogiska.

Nu, den första terminen. Hade vi först 10 veckor då vi hade tre ämnen, arbetsmiljö och säkerhet, livsmedelshygien och konditori A (praktiskt en dag och teori en dag). De teoretiska dagarna var vi i skolan mellan 8 och 12 och den dagen vi hade konditori hade vi skola mellan 8.30 och 16.
Nu är vi klara med de kurserna och har praktik tre dagar i veckan och går i skolan och har Bageri A en dag i veckan (8.30 till 16). Praktiken är vår kurs i Konditori B så det är ganska viktigt att hitta en bra plats känner jag.
I vår kommer vi ha två praktikplatser till som kommer vara Bageri B och C och konditori C och i skolan kommer vi gå en kurs i choklad.
Lokalerna för teori ligger i Marievik i liljeholmen och är "vanliga" salar och en liten fikahörna med gratis kaffe ur automat utanför. =) Lokalen där vi har konditori/bageri ligger i Aspudden, nästan precis vid tunnelbanan. Lokalen är liten och maskinerna är inte de nyaste på marknaden men det funkar bra eftersom vi bara är 12 i gruppen. Det finns bara ett omklädningsrum så man får turas om att byta om när det är både tjejer och killar i gruppen.

Behöver man vara duktig när man börjar? Nej, det behöver man inte. Det är väldigt blandat, vissa har bakat en del innan och andra har knappt gjort en sockerkaka. Har man inte bakat så mycket innan kanske man ska vara beredd på att öva hemma på det man märker är svårt på lektionerna om man vill få ett högre betyg men är man uppmärksam när läraren visar och följer instruktionerna klarar man kursen utan större problem.
Har du bakat mycket hemma? Ja, då kommer du självklart också lära dig mycket men var beredd på att det är inriktat på att tillverka själva bakverken, inte häftiga dekorationer och tekniker.

Så är allt guld och gröna skogar? Nja, det  jag känner inte funkar är organisationen. De som inte trivts på sina praktikplatser har haft mycket krångel vad jag hört. Hitta din praktikplats själv och lyssna inte på vad skolan säger om att något annat ställe skulle vara bättre. De ställen som skolan rekommenderat har inte varit bra alls vad jag hört.
Hitta ett ställe som är vana vid praktikanter, inte ser dig som gratis arbetskraft och bakar på riktigt inte bara bake-off så har du en bra början. Fråga gärna redan när du säker platsen vad de förväntar sig av dig som praktikant och vad du kan förvänta dig att få göra. På så sätt kan du nog undvika en hel del missförstånd.

I det stora hela rekommenderar jag varmt utbildningen!

8 kommentarer:

Lottis sa...

Tack så mycket för ditt svar =)
Känns bra att veta att man inte måste vara superduktig när man börjar. Jag älskar att baka och får komplimanger för det jag har gjort...men det är ju inte i närheten av det jag ser på din blogg! =)
Jag ska söka i Malmö...men det verkar som att det är samma ämnen.

/Lottis

Måns sa...

Så man går bara två dagar i veckan de första tio veckorna? Den teoretiska dagen och den praktiska om jag förstår det rätt? Fast det är ju långa dagar i och försig. Är det inte jobbigt för dig som åker ändå från Uppsala varje dag?

Har du fixat praktikplats än? Är det svårt att fixa något själv om man vill det? På Culinars hemsida så nämner de fina platser som Vetekatten och Tössebageriet, är det realistiskt att hoppas på något sådant?

Ett stort tack för det långa svaret, det uppskattas! : )

Moster sa...

nej, förlåt. Jag uttryckte mig klumpigt. Vi gick fyra dagar i veckan, ett ämne om dagen.

Ja, jag har praktik nu men valde att ha den i uppsala för att slippa pendla alla dagar i veckan. Det är jobbigt med pendlandet men eftersom det bara är två terminer så står jag ut.

Jag tror inte att det är så svårt om man tar reda på vilka veckor man ska ha vilken praktik och pratar med ställena i god tid. Jag skulle inte ha några förhoppningar om de ställena, inte att skolan fixar in en iaf. Men om man tar tag i det själv så kanske det går.

Anonym sa...

Såg inne på din pappas blogg att du skrivit om 'fuskbakverk' som luktar korv bl.a. och att du bara ska ha äkta varor i ditt blivande konditori. Det låter verkligen bra! Man undrar ju varför inte alla kan ha äkta vara. Du kommer att bli en toppen konditor, det är jag övertygad om när jag ser hur seriös du är. Hälsning Monika M

Moster sa...

Monika:
Tack! För mig är det en självklarhet att kemikalier och fejk kan aldrig vara lika gott som originalet, smör är godare än margarin, äkta vaniljkräm är godare än marsánpulver osv. Det kanske tar lite längre tid att göra allt från grunden men jag har hellre några saker som är riktigt goda och "äkta" än hyllmeter med "fusk" och det tror jag att kunderna håller med om när de smakar skillnaden. Mina kanelbullar tex kommer inte innehålla fibrex och fryspulver i degen och fyllningen kommer bestå av smör, socker och kanel, varken mer eller mindre. Den ska inte komma från en fabrik där de blandar ut den med tex aprikoskärnor, färgämnen, smakförstärkare och konserveringsmedel.


Tack för att du tror på mig! :)

Camilla sa...

Jag går Culinar Bageri/Konditori andra "terminen"
Jag är klar nu 17 dec o jaa allt som allt så va jag lika nöjd som dig men praktiken!! Oj oj säger jag bara, 90% i min klass har haft sååånna problem!! O har fortfarande! :S
Jag har hittat en ganska bra praktikplats så här på slutet men jaa, jag har ju bara 5 veckor kvar så... om du vill diskutera mer kan du adda mig på msn: moller_camilla9@hotmail.com

Måns sa...

Vad är det för typ av krångel och problem som de ni känner har haft angående praktik?

Ida sa...

Hur söker jag till skolan? Jag har skickat mail till mvg@johnbauer.nu men inte fått svar på en vecka. Jag är sjukt intresserad av att börja skolan. Tack för hjälp. // galetgott.blogspot.com