torsdag 29 december 2011

joconde imprime, vacker kant till moussetårtor

Till nyår ska jag göra moussebakelser med chokladmousse, jordgubbskompott och champagnemousse. 
Runt detta ska det vara en kant av mjuk mandelkaka, dvs joconde, dekorerad med spritsat mönster.
Jag har velat testa joconde ett tag men inte vågat, oj vad jag ångrar det nu. 
Det var inte alls så svårt som jag trodde.

Först gör man mönstret med en speciell smet, pâté à cigarette, som man färgat i valfri färg.
Sen får det stå i frysen en stund.

 Jag spritsade fyrverkerierna med tyll nr0 och gjorde siffrorna med schablon.

När det stelnat täcker man med jocondesmet och gräddar några minuter.
(jag valde att färga smeten brun med kakao men oftast har man den ofärgad) 
När den svalnat lite vänder man på kakan och drar bort pappret. 
Vips så har man en tunn mandelrulltårtebotten med fint mönster. 
Man skär den sen i remsor och klär insidan av tårtformen med dem, innan man fyller upp med mousse eller annan fyllning som är kall och håller formen när man skär, tex glass.

Min botten smakade som chokladpannkaka, mums! :)

Så här ser den mer klassiska varianten av joconde ut:
Klicka på bilden så kommer du till receptet. 
Det är på engelska och det är några steg men det är egentligen inte så svårt.

 Tips:
Om du inte vill ha rynkor i kakan som jag fick så bör du använda en bakmatta av silikon eftersom det inte rynkar sig av fukten från kakan.

Det här var helt klart roligt att jobba med och jag kommer nog använda mig av detta fler gånger.
Möjligheterna är många, skriva namn eller budskap, göra bilder, silhuetter... Kan det spritsas kan det göras! 

Och kan man inte spritsa det använder man schabloner. ;)
Jag använde tex den HÄR schablonen till siffrorna.
Smeten strök jag ut med en liten limspatel och stoppade pappret i frysen mellan varje siffra så det inte kladdade under schablonen.

Och vill man inte had et så precist kan man göra mönster med fingrarna. Jag gjorde en marmorerad botten med smeten som blev över, det blev rätt läckert, tyvärr fastnade den inte på bild idag.

3 kommentarer:

BeBest sa...

Oj Vad du kan! Du gör sakar man väl aldrig hört talas om!

Gott Nytt År på er!

Carola-Mycakes sa...

oj, det här var super fräckt. Jag vill se mer.. Hur blev dina bakelser? riktigt imponerad..

Moster sa...

Det färdiga resultatet ligger uppe nu. :)