lördag 30 juni 2012

Cupcakes till Humana


Till vardags jobbar jag ju som personlig assistent på Humana. De hade ett event tillsammans med Skota Hem för några veckor sen och jag blev frågad om jag kunde baka något till dess. Det ville jag gärna så det blev ett gäng mjölk- och glutenfria kladdkakecupcakes med chokladmarängsmörkräm och dekoration i sockerpasta med handmålade Humanaloggor.

torsdag 28 juni 2012

jordgubbsrosor

Till midsommar gjorde jag en jpordgubbstårta med vaniljkräm, mosade jordgubbar, grädde och riven Marabou jordgubb. Ovanpå dekorerade jag med jordgubbsrosor.


Jordgubbsrosorna ser ju ganska avancerade ut men principen är rätt enkel. När man gjort en eller två så går det rätt lätt sen.

Man börjar med att vända jordgubben upp och ned så bladen hamnar i botten. 
Sen skär man ett snitt strax ovanför bladen, detta kommer bli basen på rosen. 
Men innan man skurit helt igenom vinklar man kniven lite uppåt och börjar skära en lång remsa längs sidan av jordgubben, runt runt i en spiral upp mot toppen och så långt man bara kan. 
Du vet som när man försöker skala ett äpple och få så långt skal som möjligt.
Sen börjar man att rulla ihop remsan från änden utan bladen...
Och när man kommer till bladen så ställer man rullen på plattan med bladen.

Om du har gjort tomatrosor någon gång så är det samma teknik. Här finns en video på det:


onsdag 16 maj 2012

Cupcake wrappers på tradera

Nu har jag gjort lite cupcake wrappers med min cricut för att se om det finns något intresse att köpa dem.



lördag 5 maj 2012

Choklad- hallon- och kokos- moussetårta


Denna tårta är glutenfri och är lätt att anpassa så att den även blir laktosfri.
Och den blev fantastiskt god! Trots att den är ganska mäktig vill man gärna ha en bit till.


Kokosmousse
2dl creme fraiche
2dl socker
1,5dl kokosflingor
2dl vispgrädde.

Vispa fraichen med sockret till det får konsistensen av vispad grädde. Rör ner kokosen och plasta in.
Låt stå i kylskåpet till hallonmoussen stelnat. Receptet fortsätter nedan

Chokladbotten:
200g mörk choklad
1,5 tsk vanijessens
4 äggvitor
4 äggulor
en nypa salt
3/4dl mjust muscovado socker
Sätt ugnen på 160 grader.
Förbered en stor springform genom att vända bottenplattan upp och ned, klä den med bakplåtspapper och sen sätta fast den (fortfarande upp och ned). Smöra kanterna och botten.
Smält chokladen och smöret försiktigt i micron i intervaller, rör mellan varje.
Låt svalna och rör sen ner äggulor och vaniljessens.

Vispa äggvitor och salt till ett skum. Vispa i sockret och fortsätt vispa till du har en mjuk maräng.
Vänd ner en tredjedel av marängen i chokladen. Vänd sen ner det i marängen med stora tag. 
Häll smeten i formen och grädda i 15-18 min.
Låt svalna på galler (kakan kommer då att sjunka ihop).
Lossa kakan från formen och ta bort bakplåtspapret. Diska formen och lägg sen tillbaka botten i formen.
Klä insidan av kanten med bakplåtspapper så är den lättare att lossa sen.

Chokladmousse
3,5 dl vispgrädde
350g mörk choklad
3msk vatten
3msk socker
3 äggulor

Vispa grädden till mjuka toppar.
Smält chokladen
Koka upp vatten och socker, låt koka till sockret löst sig.
Vispa äggulorna, häll i den heta sockerlagen i en tunn stråle medan du vispar.
Häll i chokladen i äggulorna och vänd ihop.
Värm några sekunder i micron om det stelnade.
Vänd ner en tredjedel av grädden i chokladen. Vänd ner det i resten av grädden.
Bre ut över chokladbotten och ställ i kylen 30 min.

Hallonmousse
1msk vatten
1tsk gelatinpulver
500g hallon
1 msk socker
200g vit choklad
2,5dl vispgrädde

Blanda vattnet med gelatinet i en liten skål, ställ åt sidan.
Lägg hallonen i en kastrull och koka tillsammans med sockret i ca 3 min.
Pressa genom en sil så kärnorna försvinner. Se till att få med så mycket som möjligt av hallonen.
Häll tillbaka i kastrullen och låt det småputtra till det reducerats till ca 1 dl, rör ofta.
Ta av från plattan och rör i gelatinet. Rör i chokladen. Blanda till den smält och det är jämnt.
Ställ i kylen. Vispa grädden till mjuka toppar.
När hallonblandningen är sval vänder du ner en tredjedel av grädden i den.
Vänd sen ner hallonblandningen i grädden.
Bred ut ovanpå chokladmoussen och ställ i kylen.

Kokosmosse fortsättning
Vispa grädden och vänd ner kokosblandningen i den.
Bre ovanpå hallonmoussen.
Låt stelna i kylskåp.



lördag 28 april 2012

Frusen tårta med lemoncurd och hjortronsylt


 Det här är en av favoriterna här hemma. 
En väldigt fräsch och somrig tårta som är förvånansvärt lätt att göra 
och som håller sig i flera dagar i frysen om det (mot förmodan) skulle bli något över.

Fryst citron- och hjortrontårta

1 citron rivet skal + saft 
2 msk strösocker 
1 vaniljstång 
2 ägg 
1 dl strösocker 
2,5 dl kesella 
2 dl vispgrädde 
1 skiva av färdigköpt tårtbotten 
1 dl lemon curd
1 dl hjortronsylt

Koka upp citronsaft och socker och låt lagen kallna.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och vispa dem med ägg och socker fluffigt. Tillsätt kesella och citronskal.Vispa grädden och blanda den med äggsmeten.
Lägg tårtbottnen i en 24 cm form med löstagbar kant och skeda över citronsockerlagen.
Fyll smeten i formen och ringla sen över lemon curd och hjortronsylt.
Frys tårtan minst 5 timmar. Ta ut och lägg upp tårtan på ett fat, temperera den 40 min i kylskåp innan servering.

torsdag 26 april 2012

cakeballs/praliner

 Jordgubbscheesecakeblommor (bloggens längsta ord?) och citronankor.
Varianter av dessa hade jag tänkt lära ut på kurserna som ett alternativ till doppade cakepops/balls.

onsdag 25 april 2012

Jag ska börja hålla kurser samt bli återförsäljare

Jajamen! Nu är det bestämt. Jag kommer inom kort att börja hålla kurser i cupcakes och cakepops samt bli återförsäljare av bakningstillbehör.
Visst låter det intressant?
Följ mig på facebook HÄR så missar du inget.