söndag 5 september 2010

Dammsugare konditorirecept

Tydligen hittar många till min blogg eftersom de undrar hur man bakar dammsugare. Receptet jag lagt ut tidigare är självklart bra, de blir jättegoda, men det här receptet är faktiskt lite godare ändå.
Tyvärr finns inte arrak att få tag på eftersom systembolaget inte säljer det längre. Essens finns att köpa på Borgeby kryddgård om man inte hittar det bredvid karamellfärgen i någon välsorterad mataffär. I värsta fall funkar punchessens från drinkmixhyllan i mataffären också.
Rättelse: Erika som driver bloggen bakglädje tipsade om att systembolaget faktiskt har arrak. Den heter Facile (nr 508) och kostar 139kr för 350ml vilket ger många många dammsugare.
Tack så hemskt mycket för tipset Erika!


Dammsugare
375g havregryn
375g smör, rumstemp
180g socker
45g kakao
20g vaniljsocker
Arrak efter smak (börja med ½-1 msk)
ev rester av sockerkaka eller liknande, smulad. (utesluter man det blir dammsugarna glutenfria)

Blanda allt utom arrak och kakresterna så det blir helt blandat. Blanda i kakresterna och lite arrak.
Smaka av och ha ev i mer arrak. Tänk på att arrakssmaken blir starkare när degen vilat en stund så ta inte för mycket.

Rulla längder och vira in i bakplåtspapper eller plastfolie Låt stelna i kylskåp.
Rulla in längderna i marsipan, tänk på att lägga skarven nedåt, och skär sen i bitar.
Doppa ändarna i smält choklad, skrapa av undersidan av dammsugaren mot kanten av chokladskålen så blir det inte "fötter".
Doppa en ände i taget och låt stelna innan du doppar andra sidan. Tänk på att inte ta i dammsugarna med chokladkladdiga fingrar.

8 kommentarer:

Erika - Bakglädje sa...

Jag måste bara testa att göra riktiga dammsugare någon gång. Jag testade en gång (med ett helt annat innehåll) men då smälte marsipanen och de ssåg inte kloka ut. Och vad bra att du nämnde att arraksmaken blir starkare när den fått ligga till sig lite, man vill ju inte att det ska bli för stark smak.

Erika - Bakglädje sa...

Hittade denna hos Systembolaget:
http://systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=508&Butik=0&SokStrangar=SPRITDRYCKER%3aAlla+l%u00e4nder%3aAlla+storlekar%3a%3a%3a%3a%3a%3a
Det står att den kan användas vid smaksättning av bakverk. Kanske kan vara något.

BeBest sa...

Nu blev man ung på nytt och hamnade på markan med en fika och dammsugare!

Moster sa...

men jösses, TACK ERIKA!! Det hade jag missat helt! Jag ska genast uppdatera!

Cupcakesfluffan sa...

Dammsugare måste jag ta och göra, var så längesedan jag gjorde det sist,

Din Bror sa...

Supergott. Den här måste jag prova med barnen sen!

Milli sa...

Vilken fin blogg du har =) har läst massa inlägg nu och de var riktigt intressant så hit återkommer jag gärna igen. Dessa dammsugarna ser ju precis ut som köpta, har aldrig tänk på att man faktiskt kan göra de själv ju. Å budapestrullen blev jag också jättesugen på att prova :)

Moster sa...

cupcakesfluffan, ja gör det, de blir ju så mycket godare än de man köper i affären som bara smakar kemikalier. Och så blir folk så imponerade eftersom det ser svårt ut. :)

Min bror, ja gör det, det är ju flera moment med väntan emellan men det kan ju vara bra när man bakar med barn. Då kan de göra annat emellan så de orkar hålla motivationen uppe. Och kommer man på att man inte orkar klä in allt i marsipan är det bara att rulla resten av smeten till bollar och rulla i chokladströssel så har man arraksbollar istället. (eller kottar, igelkottar, snögubbar, eller vad man nu vill göra)

Milli, kul att du hittat hit och välkommen åter. Ja, de blev rätt bra med tanke på att de flesta i klassen gjorde dem för första gången. Dock var de enorma, 7cm långa och 3-4cm i diameter.
Budapest var roligt att göra, visst, det är flera moment och det tar lite tid men det är inte så svårt om man bara följer receptet. Och det är ju alltid roligt när det är lättare än det ser ut.