måndag 31 oktober 2011

Päron och björnbärspaj med världens bästa pajdeg


I min pojkväns trädgård växer det päron, de var jag ju bara tvungen att göra något med! Så det b lev en improviserad päron- och björnbärspaj med kanel och citron. Och om jag får jag säga det själv, den blev GRYMT god!

Pajdegen är lite omständigare än vanlig men den är VÄRD det! Den puffar upp sig och blir så mör och fin! Idéen om vikandet tog jag från wienerbröd. :)

Världens bästa pajdeg:
5dl mjöl
230g smör, kallt
drygt ½ dl vatten, kallt


Lägg hälften av mjölet i en hög på en ren arbetsbänk. Skiva smöret och lägg det ovanpå mjölet. Strö resten av mjölet ovanpå. Tryck till degen med händerna, ta en degskrapa eller liknande och skrapa ihop mot mitten. Tryck igen. (krama inte med fingrarna, bara trycka/banka) Fortsätt till degen är smulig och det inte finns några stora smörbitar kvar. Skrapa ihop till en hög och gör en grop i mitten, häll vattnet där i. Blanda lite försiktigt med fingrarna. Tryck och vänd ihop igen till du har en någolunda jämn deg. LÄgg i en påse och låt vila i kylen i 30min.
Kavla ut på lätt mjölat bord till en rektangel. Vik degen i treslag. HÄR finns en bild som visar hur man gör det. Vänd degen så den övre "flärpen" pekar mot dig. Kavla ut till en ny liggande rektangel. Upprepa två gånger till. När du vikt och kavlat ut den till en rektangel tredje gången delar du den i två delar den ena lite större än den andra, ca 60/40%. Plasta och lägg i kylskåpet.

Pajfyllning
3-4 skalade och urkärnade päron i tärningar blandas med
ca 200g björnbär
ca 1 dl råsocker
saften av en halv citron
kanel efter smak
och
några matskedar potatismjöl.

Råsocker och ägg till pensling

Sätt ugnen på 175 grader.

Kavla ut den större degbiten och klä pajformen, låt den hänga lite över kanten. Ta den som den är, knåda inte.
Pudra med lite mjöl och häll sen i fyllningen.
Kavla ut den andra biten och lägg som lock (gör några hål för ångan) eller skär i remsor och gör ett rutmönster.
Kläm ihop botten och locket. Pensla med ägg och strö över råsocker.
Grädda till päronen känns mjuka och pajen har fått fin färg.

1 kommentarer:

BeBest sa...

Män DU! Det där lät gott det!