Så var det dags att baka lussekatter igen... Samma ångest varje år. Vilket recept ska man välja egentligen? Jag har experimenterat en del, jag har till och med testat med surdeg i lussekatterna... Men det har aldrig blivit som jag velat. Tills nu!
Nu har jag suttit och verkligen forskat, lusläst i forum och finkammat bloggar. Och något jag lärde mig var GLÖM DET DÄR MED KESELLA I DEGEN! Jag vet inte om det är sant, men vad jag läst så hamnade kesellan i degen på 80-talet när fettskräcken slog till. Man minskade på fettet i degen men behövde ersätta den med något, Kesella nylanserades 1985 och fick rycka in för att ge saftighet (så hade man gett folk ett användningsområde till nymodigheten också). Senare började folk våga använda lite mer smör igen men Arlas idé om att kesella skulle göra bullarna saftigare vågade man inte ifrågasätta. Så man fortsatte att använda det fast det egentligen inte behövdes längre.
Det låter rimligt tycker jag... Fett gör degen saftig, men har du både fett och kesella riskerar du snarare att få en för tung deg som inte reser sig ordentligt. Jag tycker dessutom att det får en knepig konsistens och en lite skum eftersmak också. Så nej... Efter att ha läst om Arlamyten betämde jag mig för att faktiskt ta risken och testa utan. På den här bloggen: http://palandetmotskogen.blogspot.com/2011/11/att-dela-med-sig.html Hittade jag det här receptet. Men jag har gjort några små ändringar i receptet nedan.
Det fina saffransbrödet
ur Annas Kakbok av Anna Bergenström (med ändringar av Moster Bakar)
5 dl standardmjölk
2 kuvert (1g) saffran + 1 sockerbit + en skvätt vodka
1 pkt jäst
1 krm salt
1-1,5 dl socker
2 medelstora ägg
16-17 dl vetemjöl
200 g smör, rumstemp
ev 1,5 dl russin i degen
1 ägg att pensla med
Man kan pensla bullarna med smält smör direkt när de kommer ut från ugnen om man vill ha en blankare yta och en ännu saftigare bulle.
Låt ev russinen som ska vara ovanpå lussekatterna ligga och dra i en skvätt glögg medan du bakar så bränner de inte i ugnen sen.
Häll den kalla mjölken i en bunke. Stöt saffran + en
sockerbit i en mortel. Häll över i ett litet glas och slå på vodkan. Rör om och micra till det bubblar ordentligt och tillsätt sen detta i mjölken. Smula ner jästen och rör till den har lösts upp.
Strö över salt och socker. knäck ner
äggen och rör om igen.
Ta undan ca 1 dl mjöl till utbakningen. Blanda russin i resten av mjölet
(om man vill ha det) och rör ner det i degen. När mjölet blandats ordentligt klickar du i smöret. Knåda degen för hand 30min eller i maskin ca 10 till det är en elastisk deg. Om du tar upp en liten klump ska du kunna töja den försiktigt mellan fingrarna till en tunn tunn hinna utan att den spricker. Låt den sedan jäsa övertäckt i sin bunke i kylskåp
1-1,5 timme. Värm ugnen till ca 260 grader.
Ta några tag i den jästa degen med trägaffeln, tippa sedan ut degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
Dela först degen i 2 delar. Skär sedan varje del i 4 delar. Dela en
fjärdedel i taget i ytterligare 4 bitar. Rulla ut varje liten del till
en S-form och lägg lussebullarna ganska tätt på plåtarna. Garnera med
russin som trycks ned ordentligt. Jäs de utbakade bullarna i ca 10
minuter.
Pensla dem generöst med lättvispat ägg och grädda sedan ganska högt upp i
ugnen i ca 7-8 minuter. Låt bullarna svalna väl täckta av en handduk.
Bullarna blev dock så goda att de aldrig hann fastna på bild... Är inte det ett bra betyg om något! En stackare blev kvar i brödburken i en plastpåse i tre dagar. Den var fortfarande god! Liiite torr kanske men inte alls så torra som de brukar vara bara efter bara några timmar med andra recept jag provat.
How to Make Cute Turkey Cupcake Toppers
1 år sedan
2 kommentarer:
nu ligger alla bidrag i pepparkakshustävligen ute här: http://www.monstermalla.se/2011/12/arets-pepparkakshus-alla-deltagare.html : )
Nu är finalisterna i pepparkakshustävlignen utsedda!
Skicka en kommentar