torsdag 2 december 2010

Mitt favoritrecept på kladdkaka...Nu i julskrud


Det här receptet brukar mamma använda, kanske är det för att jag är uppväxt med det men det är mitt favoritrecept. Den går snabbt att röra ihop och vem som helst kan lyckas med den. Låter du den stå till nästa dag är den nästan ännu godare då. Nu har jag experimenterat med det och kom på att glöggtryffel var väldigt gott att ha ovanpå.

Glöggtryffel
2dl glögg
1dl vispgrädde
300g mörk choklad.

Koka glöggen till 1dl återstår. Hacka under tiden chokladen och lägg i en bunke.
Häll grädden i glöggen och låt koka upp. Häll det över chokladen och rör om till det är helt blandat.
Låt svalna och bre över kakan när den också svalnat. Strö ev. över lite strössel.

Däng i bänken kladdkaka
2 ägg
2,5dl socker
150g smält smör
1,5 dl vetemjöl
4msk kakao

Sätt ugnen på 175 grader, smöra och bröa en springform.
Rör ihop alla ingredienser.
Häll smeten i formen och grädda i ca 25 min (den ska torr på ytan men kännas mjuk/kladdig om du petar på den i mitten. Testar du med provsticka ska den vara kladdig om du testar i mitten men torr om du testar på kanten.
Ta ur kakan ur ugnen och släpp kakan från ca 1m höjd på fast och värmetåligt underlag (tex diskbänken). Fallet för kakan att "sätta sig" och är hemligheten med det här receptet.

Vill du göra vanlig kladdkaka kan du strunta i tryffeln och "bara" pudra över lite florsocker (lägger du ett tårtpapper över som du klippt bort mittendelen på får du enkelt ett fint spetsmönster runt kanten)
Servera med vispgrädde eller vaniljglass (eller hemgjord vaniljvisp)

4 kommentarer:

Cupcakesfluffan sa...

låter himla mumsigt

BeBest sa...

Jag visste det! Det är Däng i bänken som är din favorit! Fast det var väl någon annan som kom på det fyndiga namnet. ;-)

Susanne sa...

Hej! Har försökt göra en chokladsko tidigare ikväll som du har gjort. Måste bara fråga, vad är knepet för att lyckas? :0) Hur fick du den hel ut från formen? Ska den vara jätte kall, lagomt kall eller lite rumstempererad? Jag lyckades inte alls. Den sprack! Alla tips i världen skulle vara guldvärda! Tack på förhand! Mvh Susanne Wikman

Susanne sa...

Hej! Nu har jag fattat att den måste vara iskall. Nu undrar jag istället om den håller sig bra utanför kylskåpet? Är rädd att den ska smälta.. känns som det när man har den i handen, sen undrar jag även om det var kristyr du satte fast skon med på tårtan? Mvh Susanne Wikman (susannewikman@hotmail.com)