Glöggtryffel
2dl glögg
1dl vispgrädde
300g mörk choklad.
Koka glöggen till 1dl återstår. Hacka under tiden chokladen och lägg i en bunke.
Häll grädden i glöggen och låt koka upp. Häll det över chokladen och rör om till det är helt blandat.
Låt svalna och bre över kakan när den också svalnat. Strö ev. över lite strössel.
Däng i bänken kladdkaka
2 ägg
2,5dl socker
150g smält smör
1,5 dl vetemjöl
4msk kakao
Sätt ugnen på 175 grader, smöra och bröa en springform.
Rör ihop alla ingredienser.
Häll smeten i formen och grädda i ca 25 min (den ska torr på ytan men kännas mjuk/kladdig om du petar på den i mitten. Testar du med provsticka ska den vara kladdig om du testar i mitten men torr om du testar på kanten.
Ta ur kakan ur ugnen och släpp kakan från ca 1m höjd på fast och värmetåligt underlag (tex diskbänken). Fallet för kakan att "sätta sig" och är hemligheten med det här receptet.
Vill du göra vanlig kladdkaka kan du strunta i tryffeln och "bara" pudra över lite florsocker (lägger du ett tårtpapper över som du klippt bort mittendelen på får du enkelt ett fint spetsmönster runt kanten)
Servera med vispgrädde eller vaniljglass (eller hemgjord vaniljvisp)
4 kommentarer:
låter himla mumsigt
Jag visste det! Det är Däng i bänken som är din favorit! Fast det var väl någon annan som kom på det fyndiga namnet. ;-)
Hej! Har försökt göra en chokladsko tidigare ikväll som du har gjort. Måste bara fråga, vad är knepet för att lyckas? :0) Hur fick du den hel ut från formen? Ska den vara jätte kall, lagomt kall eller lite rumstempererad? Jag lyckades inte alls. Den sprack! Alla tips i världen skulle vara guldvärda! Tack på förhand! Mvh Susanne Wikman
Hej! Nu har jag fattat att den måste vara iskall. Nu undrar jag istället om den håller sig bra utanför kylskåpet? Är rädd att den ska smälta.. känns som det när man har den i handen, sen undrar jag även om det var kristyr du satte fast skon med på tårtan? Mvh Susanne Wikman (susannewikman@hotmail.com)
Skicka en kommentar