fredag 2 april 2010

Macarons, första försöket....

Ni får inte ens en bild... Så fula blev dom.
Jag gjorde misstaget jag redan läst tusen gånger att man ska undvika, jag rörde för mycket i smeten.
Jag delade smeten i två delar och tänkte göra den ena gul och den andra grön med pistage essens i.
Det var nog där det gick snett, jag fick blanda för mycket för att få färgen jämn. Det hade varit bättre att ha i färgen redan från början och nöja mig med en sort.
När jag spritsade ut dom flöt de ut överallt, ojämnt dessutom. Systersonen kom in i köket och tittade. Kommentaren var :"Vet du vad det här gula ser ut som, moster? Kräk!" Barn är ju så "häääärligt" ärliga. ;)

Dessutom är syrrans ugn lite för "bra" så jag får nog sänka temperaturen lite nästa gång. De började få färg på ytan innan de var riktigt klara i mitten. De fick "fötter" i ugnen men dom sjönk ihop när jag tog ut dom.

Men jag tänker inte ge upp, jag får se det här som en lärdom och försöka igen.

Receptet kan ni få i alla fall:

Det här är macarons med "fransk maräng"

100g äggvita (helst som har fått stå övertäckt i kylskåp några dagar)
50g strösocker
200g florsocker
110g mandelmjöl (finns i delikatessbutiker och på lchfbutiken.se)
ev färg, gele eller pulver.

Vispa äggvitorna till skum (och ha i gelefärg om du använder det). Ha i strösockret lite i taget och vispa till blank maräng.
Blanda mandel och florsocker (och ev pulverfärg om du använder det), kör eventuellt i mixern några sekunder om mjölet är klumpigt. Sikta i mandelblandningen i marängen och vänd/blanda med så få tag som möjligt.
Smeten ska vara trögflytande som lava. Här är en referens:



Spritsa cirklar 3-4cm stora på ett bakplåtspapper. Låt smeten stelna i 30-60 min. Om du vill kan du pudra pulverfärg, kakao eller ätbart glitter över innan de torkat på ytan.

Grädda i 150 grader i 10-12min.

Låt svalna och lossa försiktigt.

Para ihop kakorna två och två och ha en liten klick ganache, sylt eller smörkräm mellan dem.

2 kommentarer:

BeBest sa...

Får man smaka de misslyckade?

Moster sa...

ja, de blev inte vackra men smaken var det inga större fel på så de följer nog med till Lasse imorgon.