tisdag 20 september 2011

viol-macarons med lakrits



Grundrecept makroner / macarons
128g florsocker, siktat
104g mandelmjöl* , siktat
80g äggvita
64g strösocker
Ev smaksättning och pulverfärg (violessens och röd och blå pulverfärg)

Blanda florsocker och mandelmjöl.
Vispa äggvitan i en ren och torr bunke med rena och torra vispar till du har ett skum som bildar mjuka toppar.
Ha i sockret lite i taget medan du vispar. När du fått en blank maräng har du i ev färg och smaksättning.
Ta fram en flexibel stekspade och rör ner mandelsockret med den. "Mosa" blandningen mot kanten av skålen så stora bubblor försvinner. Det är färdigblandat när det är trögflytande och blankt. När du tar upp stekspaden ska smeten rinna av som ett band.
Såhär:


Spritsa "femkronor" på bakplåtspapper med lite mellanrum. 
Slå plåten hårt i bordet för att bli av med stora luftbubblor. Strö ev över dekorationer.
Låt stå i ca en timme till de är torra på ytan.
Grädda i 160-175 grader till de inte "vickar" när du puttar lite på dem från sidan.
Låt svalna innan du försiktigt lossar dem från pappret och parar ihop dem två och två.
*Jag gör mandelmjöl genom att först mala skållad mandel i madelkvarn och sen mixa det i mixern på "puls". Jag kör ett par sekunder, skakar och kör ett par sekunder till, skakar osv till det är finfördelat. Sen siktar jag det med florsockret.

Lakritsfyllning:
Jag höftade bara så jag har tyvärr inga mått
6 kick lakritskola
saltlakritssås för glass
en skvätt grädde

Micra kolorna på låg effekt i omgångar, rör om mellan varje gång.
Rör i lakritssås, jag tror jag tog ett par matskedar och en skvätt grädde till det är som en tjock sås.
Låt svalna till det är bredbart.
Bre eller spritsa på hälften av macaronsen. Lägg ihop dem två och två och förvara i kylskåp upp till tre dagar. (sen blir de torra och inte alls lika goda)

3 kommentarer:

Brunkullan med Mosipperötter sa...

Jag har aldrig provat att göra macarons. De här med lakrits och viol låter så gott:)

Susanne

Cupcakesfluffan sa...

Låter som macarons helt i min smak :-)

BeBest sa...

En intressant kombination av smaker.