söndag 16 oktober 2011

Kärlekscupcakes


Okej... Så, vad är bättre än ett hjärta av guld? Ett hjärta av choklad förstås!

Vaniljcupcakes med baileys, chokladhjärta, kolamarängsmörkräm och kaksmulor.

 
Vaniljcupcakes med kärlek
8st
 
3,75 dl vetemjöl
2tsk bakpulver
½ tsk salt
125g smör, rumstemp
2 dl socker (jag valde råsocker)
2 ägg
125g kesella vanilj
1msk vaniljsocker
märgen från en vaniljstång

50g mörk choklad
2msk kakao
 
Baileys

klubbor
blad av sockerpasta

Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en liten form med bakplåtspapper (min form var 9x19cm).
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
Vispa smör och socker vitt.
Vispa i äggen ett i taget.
Vispa i kesella och vanilj
Rör ner mjölblandningen med en ballongvisp eller slickepott.

Smält chokladen i en bunke. Rör ner kakaon och ca en tredjedel av smeten.
Bre ut i formen och grädda till det precis stelnat. Låt svalna till du kan hantera kakan utan att bränna dig.
Ta ut hjärtan med ett kakmått. Smula det som blir över i en mixer

Sätt muffinsformar i en muffinsplåt. Bre ut lite smet i botten av varje form. Tryck försiktigt ner ett hjärta och lägg smet på sidorna och ovanpå. Stick in en tandpetare från sidan som visar åt vilket håll hjärtat ligger (så du vet hur du ska skära/äta sen).
Grädda till de inte är kladdiga längre (testa med provsticka), ca 15 min.
Pensla dem med baileys, 3-4 "lager" medan de är varma (det mesta av alkoholen kommer ånga bort).
Lägg plast över och låt svalna.

Kolamarängsmörkräm
4 äggvitor
3,75dl socker
1 nypa salt
340g smör, rumstemp (viktigt!)
4msk kolasås
1 liten nypa salt

Lägg äggvitor, socker och salt i en ren och torr bunke. Värm över kokande vattenbad medan du rör om. Lyft upp bunken från vattenbadet när alla sockerkristaller smält (testa genom att gnugga smeten mellan fingrarna).
Vispa med elvisp till marängen kallnat och är vit och blank (är den för varm kommer smöret att smälta och då är det förstört).
Vispa ner smöret två matskedar åt gången. Om det börjar skära sig, vispa till det gått ihop igen innan du har i mer smör.
Vispa i salt och kolasås. Smaka av.

Bre på cupcakesen som kullar. Doppa dem i kaksmulor, tryck fast dem med handen.
Stick ner en klubba i varje cupcake och dekorera med ett blad. Lägg dekorationerna så att du vet hur hjärtat inuti ligger innan du drar bort tandpetaren. Jag satte klubborna så att hjärtat på klubban var åt samma håll som hjärtat i cupcaken.

2 kommentarer:

Smulansbakblogg sa...

vad fiffigt,hur fick du till hjärtat?väldigt fint.
ville passa på och tipsa dig om 2 tävlingar som pågår hos mig där man kan vinna en underbar marmorkavel och 3 st flame boy brännare är i potten
Mvh Simone

Moster sa...

Genom att först baka chokladkaka och ta ut hjärtan ur den, allt står i receptet...