torsdag 28 juni 2012

jordgubbsrosor

Till midsommar gjorde jag en jpordgubbstårta med vaniljkräm, mosade jordgubbar, grädde och riven Marabou jordgubb. Ovanpå dekorerade jag med jordgubbsrosor.


Jordgubbsrosorna ser ju ganska avancerade ut men principen är rätt enkel. När man gjort en eller två så går det rätt lätt sen.

Man börjar med att vända jordgubben upp och ned så bladen hamnar i botten. 
Sen skär man ett snitt strax ovanför bladen, detta kommer bli basen på rosen. 
Men innan man skurit helt igenom vinklar man kniven lite uppåt och börjar skära en lång remsa längs sidan av jordgubben, runt runt i en spiral upp mot toppen och så långt man bara kan. 
Du vet som när man försöker skala ett äpple och få så långt skal som möjligt.
Sen börjar man att rulla ihop remsan från änden utan bladen...
Och när man kommer till bladen så ställer man rullen på plattan med bladen.

Om du har gjort tomatrosor någon gång så är det samma teknik. Här finns en video på det:


7 kommentarer:

sabina mammastårtor sa...

vad fräckt!

Smulansbakblogg sa...

ja måste testa på,så otroligt fint blir de.får se om ja lyckas

Anonym sa...

Wow coolt :)

Jo jag har en fråga som jag hoppas du kanske hinner svara på. Är mitt uppe i bakandet av dina coca-cola cupcakes:
http://mosterbakar.blogspot.se/2012/04/coca-cola-cupcakes.html

Till min fasa studerade jag resecptet så noga att jag helt glömde bort grädden till fluffet på spisen, så det började koka! Får inte koka står det. Det bubblade bara lite, inget stormkokande. Kan det funka ändå tror du? /Krista

Moster sa...

Jag vet att jag har läst att flera som råkat låta grädden koka lite lyckats vispa den ändå sen. Men jag har ingen egen erfarenhet så jag törs inte lova att det fungerar.

Moster sa...

Min första blev inte så bra när jag testade idén. Men när jag hade gjort ett par till började jag få in snitsen. Använd en liten, smidig och framför allt vass kniv så kommer det bli bra.

Anonym sa...

Tack för svar! Vågade inte chansa så gjorde en ny sats. Hällde över den första satsen i små glas och lätt stelna, påminner om pannacotta med colasmak så helt bortkastat var det inte :) /Krista

Hanna - Bakfnatt sa...

Vilka underbara dekorationer! Väldigt läckra =)