söndag 20 december 2009

adventsfika



Idag hade jag och sambon adventsfika med hans föräldrar och hans mormor.
Jag bjöd på apelsinchoklad cupcakes med vitchokladfrosting, saffranssnitt, hallongrottor och kanel-choklad cookies.

Cupcaksen gjorde jag på mix (usch vad lat jag blivit) och frostingen är 200g smält vit choklad blandad med 200g philadelphia och så hade jag i vaniljsocker för att boosta vaniljsmaken lite. Ett cocktailbär på toppen fick stå för lite julfärg.

Saffranssnitt:
125g rumstemp. smör
1dl strösocker
1msk sirap
1tsk bakpulver
2,5dl mjöl
1msk vaniljsocker
0,5g stött saffran.

Blanda alla ingredienserna till en slät deg.
Rulla ut till tre rullar/längder på en plåt (lika långa som plåten)
Grädda i 175 grader i ca 12 min eller till de är gyllene.
Låt svalna något och skär längderna på snedden till "snitt".
Låt svalna helt.
Om man vill kan man ringla vit choklad över dem men de är fantastiskt goda som de är. Väldigt söta men med tydlig saffranssmak. Till och med sambon, som inte gillar saffran, gillar dem.

Hallongrottor:

125 g rumstempererat smör
3/4 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1-1,5dl hallonsylt (eller annan sylt. Jag gjorde halva satsen med körsbärssylt)

Rör rumsvarmt smör och socker poröst.
Blanda i de andra ingredienserna och krama ihop till en deg (lättast med händerna tycker jag).
Rulla ut till en längd, dela i 24 bitar som du rullar till bollar och lägger i småbrödsformar.
Gör en grop i mitten av varje boll och ha i en rejäl klick sylt. Gör gropen ganska stor, den flyter ihop lite i ugnen.
Grädda i 200 grader i 10-12 min.

Kanel-choklad cookies:
Receptet hittar du HÄR. Jag gjorde 16 kakor och de blev nästan lite väl stora om man ska orka äta någon annan sort också. Om man gör 12 kakor blir de nog lagom att dela med någon.

0 kommentarer: