torsdag 15 juli 2010

Tårta till mormor

Idag fyllde mormor 85 så jag bakade en tårta till henne.
Fyllningen blev citronmousse och rabarbermousse med bitar av färska jordgubbar. Båda mousserna gjordes på pulver från tårtdecor så jag tyckte det behövdes lite färskvaror också. ;)
Sen spacklade jag den med mörk chokladganache och  täckte med sugarpaste. 
Dekorationer i flowerpaste.

De ljusa sommarnätterna till trots var det lite för mörkt i rummet för fotograferande vid midnatt när jag var klar.

Närbild på rosen gjord med mina nya utstickare från PME (heter blomma, 3st hos kakburken)

Kanten såg så tom ut så det blev en bård av choklad-sugarpaste och så fick det landa några fjärilar där.

Min brorsdotter som är 7 var med på kalaset, eftersom de bor i en annan del av landet ses vi inte så ofta.
Eftersom jag vet att hon är en riktig liten konstnär och att hon gillar att baka tog jag med lite flowerpaste och utstickare till kalaset så hon skulle få prova lite. Tyvärr glömde jag ta kort på det hon gjorde men hon var jätteduktig! Jag bad att de skulle skicka bilder när hon använde det hon gjorde så ni kanske kan få se det då.
Gjorde illa min fot på en spik som krupit upp i solgasset på mammas altan så nu tröstar jag mig med att baka till imorgon då vi ska grilla med sambons familj. Det fick bli kladdkakemuffins toppade med körsbär i portvin och nutellafrosting. Har ingen aning om hur det kommer smaka men portvin är ju gott till choklad och det är ju körsbär med, förhoppningsvis funkar det med nutellan också. Ni får se bilder och höra hur det smakade imorgon eller så.

6 kommentarer:

Din bror sa...

Via ska naturligtvis gärna skicka bilder på hennes konstverk. Men eftersom vi inte äger någon kamera så kan det bli svårt. Ska se om jag kan låna en, men vi lovar inget.

Evelina sa...

Hejsan! Ramlade in på din sida!
Jag undrar, hur gör du för att få tårtorna så fina? Mina blir så runda om du förstår hur jag menar, medan dina får en väldigt skarp kant!
:)
Mvh / Evelina
eve_wall@hotmail.com

Erika - Bakglädje sa...

Vilken fin och somrig tårta.

BeBest sa...

Den fina tårtan är hon värd och mer till!

Moster sa...

Jag hade också problem med att få kanten skarp till jag läste boken Planet Cake. Den kostar några hundra men den är verkligen toppen om man vill lära sig göra läckra tårtor.
Knepet jag använder är att täcka tårtan med ganache (1 del kokande grädde hälls över 2 delar hackad choklad, rör om och låt "sätta sig" några timmar i rumstemp). Men man kan säkert använda smörkräm eller fluff istället om man vill, grädde är så ostabilt.
Sen ställer jag tårtan på en bit kartong som är precis lika stor som tårtan och ställer det på ett "turn table", dvs ett snurrande tårtfat. Fyller den med det jag vill och låter det stå till sig i kylen. Sen täcker jag sidorna med ett ganska tjockt lager ganache och skrapar av det med en plastskrapa med rak kant (den ser ut som en isskrapa till bilen ungefär och en sån skulle säkert funka utmärkt). Jag håller skrapan så att kanten går mot kartongen och nederkanten ligger rak mot snurrbrickan och så snurrar jag brickan ganska långsamt och fyller i ev. hål eller gropar vart efter. När kanten käns rak och fin täcker jag toppen och skrapar av överflödet med baksidan av en lång kniv så att den blir rak.
När jag känner mig nöjd ställer jag tårtan i kylen så ganachen stelnar.
När jag tar ut den igen stryker jag lite med skrapan på partier som blivit lite knöliga och täcker igen eventuella småbubblor.
Sen penslar jag tårtan med lite sylt (utan bitar) som jag spätt ut med vatten så att sugarpasten fäster.
Sen täcker jag tårtan som vanligt med hjälp av en smoother och sticker hål på ev luftbubblor med en nål.
Vet inte hur mycket erfarenhet du har så säg ifrån om jag beskriver för krångligt eller för lätt för den delen. :)

Hanna - Bakfnatt sa...

Vilken jättefin ros du har gjort! Och jag är verkligen imponerad över de markerade kanterna du får till på dina tårtor =) Hoppas att foten är på bättringsvägen!