Igår fick jag infallet att göra marmelad, det blev lite fritt inspirerat av hallon/choklad marmelad som jag sett recept på någonstans, jag tog lite vad jag hade hemma...
jag plockade ca 0,6L hallon, sen var det slut på hallonbuskarna i trädgården så jag drygade ut med ca 0,4L jordgubbar. En bonus med jorgubbarna är att de inte kokar sönder som hallonen gör. Jag rensade dem, delade jordgubbarna i mindre bitar och la alltihop i en kastrull. Sen pressade jag i en halv citron (akta kärnorna) och så skrapade jag ur en halv vaniljstång och la i både stången och fröna. Slutligen hade jag i 2,5dl syltsocker.
Det hela fick koka på svag värme i ca 5min, jag skummade noggrant 3-4 gånger under den tiden.
Sen drog jag av från plattan, fiskade upp vaniljstången, skrapade den en gång till och hade i fröna men slängde stången. Så hade jag i 100g 80% choklad som jag hackat. När den var helt smält och iblandad hällde jag upp marmeladen på rena, varma, burkar som jag kokat några minuter.
oj, det där blev kanske virrigt, här är ett tydligare recept:
Hallon och jordgubb marmelad med choklad och vanilj
Det blev 1,5 mellanstor burk.
0,6L hallon, rensade (frusna går bra)
0,4L jordgubbar, snoppade och delade i mindre bitar (frusna går bra)
saften från 0,5 citron
0,5 vaniljstång
2,5dl syltsocker
100g mörk choklad, hackad
glasburk med lock
koka burken/arna i vatten som täcker, låt det sjuda medan du gör marmeladen.
Koka hallon, jordgubbar, citron, en urskrapade vaniljstången plus fröna och syltsockret i ca 5min, rör då och då och skumma ofta.
Dra av från plattan, fiska upp vaniljstången och skrapa den en gång till. Blanda i fröna. Du kan låta stången vara kvar om du vill, då kommer marmeladen smaka mer och mer vanilj med tiden.
Rör ner chokladen.
Fiska upp burken/arna och häll i marmeladen. Sätt på locket och låt svalna innan du ställer det kallt.
How to Make a Shoe Box Cake Decoration
4 månader sedan
2 kommentarer:
Låter gott det där!
*slickar mig om munnen*
Det lät jättegott. Har aldrig smakat marmelad med choklad i, men kan det vara annat än gott? :-)
Skicka en kommentar