fredag 13 januari 2012

Chokladcupcakes med chilitryffel och saltad karamellfrosting



Dekorationen är gjord av bränt socker och "bärnstenar" av stor brun kandi (finns bland sockret i affären).

Saftiga chokladcupcakes med kaffe
24st.
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
4,5 dl socker
1 ¾dl kako av bra kvalitet (Jag använder Valrhona), siktad
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2,5 dl mjölk blandat med 1msk vit vinäger
1 ¼ dl matolja
2 stora ägg
1 msk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljextrakt
2,5 dl nybryggt kaffe, varmt

  1.  Sätt ugnen på 175°c, lägg muffinsformar i en muffinsplåt.
  2. Blanda mjöl, socker, kakao, bikarbonat, bakpulver och salt i en skål. 
  3. Häll i mjölken, oljan, äggen och vaniljen och blanda ordentligt för hand.
  4. Rör ner kaffet.
  5. Fyll muffinsformarna till hälften och grädda till de precis slutat vara kladdiga inuti.Ca 15 min men det kan variera väldigt mycket beroende på hur stora formar du har och vilken ugn du har så använd provsticka, grädda hellre för lite än för mycket.
Chilitryffel
1 grovhackad chili kokas upp med 1,5 dl vispgrädde.
Låt dra ca 30 min.
Hacka 150g mörk choklad och lägg i en bunke tillsammans med 1msk smör.
Koka upp chiligrädden igen och häll den genom en sil över chokladen, rör försiktigt till allt blandats och chokladen smält.

Gör ett hål i mitten av varje cupcake med tex en äppelurkärnare, fyll med tryffel. Blir det tryffel över kan den strykas på cupcaken.

Saltad karamell
4msk vatten
2,5 dl socker
2 msk glukos
1 ¼ dl vispgrädde
2 msk smör
1 tsk pressad citron
1 tsk havssalt

  1. Blanda vatten, socker och glukos i en kastrull. Sätt på medium värme och rör till sockret löst sig.
  2. Låt koka 3 min.
  3. Höj värmen och koka utan att röra om till du får en bärnstensfärgad karamell. Virvla runt karamellen i kastrullen med jämna mellanrum så den får jämn färg. De går snabbt på slutet så håll koll så den inte blir bränd.
  4. Häll i grädden, var försiktig, det bubblar upp kraftigt, rör om så det blandas.
  5. Rör ner resten av ingredienserna.Låt svalna
 Saltad karamellfrosting
250g normalsaltat smör, rumstemp
200g philadelphiaost
1-2pkt florsocker
flingsalt

  1. Vispa smör och philadelphia med elvisp.
  2. Vispa ner ett paket florsocker
  3. Vispa ner den saltade karamellen, om du vill kan du spara lite och ringla över cupcakesen sen, fortsätt vispa till frostingen blir lite ljusare och fluffigare.
  4. Ställ i kylen till det stelnat, vispa ev ner mer florsocker om du tycker den är för lös. Jag ville inte ha den sötare så jag nöjde mig med lite för lös frosting.
  5. Spritsa eller bre på cupcakesen, toppa med lite flingsalt och dekorera ev med bränt socker.

Här är en video på hur man gör karamelldekorationer. Bågarna gjorde jag genom att ringla karamellen över en kavel täckt med bakplåtspapper och sen försiktigt bryta det i bitar när det stelnat.

4 kommentarer:

BeBest sa...

Går det att göra en sån kaka utan topping?

Moster sa...

Absolut, man kan bre chilitryffel på istället om man vill. Eller bara ha den precis som den är. Det funkar att göra den i stor form också. Tror den skulle vara väldigt god som botten i tvrutor, kärleksmums, snoddas eller vad man nu vill kalla kakan.

Om man gillar saftig, nästan kladdig, chokladkaka är det här rätt recept. :)

Linda och Annette sa...

Hej! Vill bara tacka dig för en underbar blogg. Jag har just börjat baka en hel del och här var ju rena dröm bloggen. Jag hittade också dina recept på hundgodiset vad roligt ska försöka mig på de idag. Jag har två hundar från hundar utan hem =) Jag hoppas du öpnnar ett kondis och att allt går bra för dig.
MVH Linda

matildasmat sa...

Vilken trevlig sida!