Nu har jag en massa bilder och recept jag borde lägga upp men tiden verkar aldrig vara på min sida som det är just nu. Jag fattar inte var alla timmar tar vägen! Men jag kommer lägga upp det vart efter jag hinner, jag lovar!
Det ni har att se fram emot är kaffecupcakes med marängfrosting, biskvier med riktigt god chokladsmörkräm, hallonmoussetårta, tårtbotten, vaniljkräm, chokladsnitt/chokladbröd, vaniljhjärtan och mazariner.
Imorgon har jag konditori igen så då kommer jag också få recept på chokladmoussetårta och dammsugare.
måndag 30 augusti 2010
Lite uppdatering...
kl. 21:36 2 kommentarer
Etiketter: övrigt
fredag 20 augusti 2010
Lektion 2 i konditoriet
I tisdags gjorde vi Budapestbakelser, Schwarzwaldtårta och toscamazariner.
Jag passade också på att fråga lärarna om jag får dela med mig av recepten, det får jag. Lärarna har nämligen den inställningen att alla ska kunna ha möjligheten att lyckas med sina bakverk, visst är det bra?
Här är recepten på Budapest och Schwarzwald.
Två bakverk som inte är så svåra som de ser ut, dock är de lite tidskrävande.
kl. 09:21 3 kommentarer
Etiketter: andra bakverk, andra recept, tårtor
lördag 14 augusti 2010
vad ska jag göra med min marmelad?
Jag har just kommit på att jag ju nästan aldrig äter marmelad, alltså skulle jag behöva göra något annat med ena burken än att ha den på toast eller liknande.
Har ni något bra förslag? Smaken är först väldigt söt, sen kommer den mörka chokladen in och sist fruktighet från bären.
Som fyllning i cupcakes? Ihop med vilka andra smaker i så fall? Rulltårta? Hallongrottor? Något annat?
ALLA förslag är välkomna!
kl. 19:24 1 kommentarer
Etiketter: övrigt
jordgubb/hallon marmelad med choklad och vanilj
Igår fick jag infallet att göra marmelad, det blev lite fritt inspirerat av hallon/choklad marmelad som jag sett recept på någonstans, jag tog lite vad jag hade hemma...
jag plockade ca 0,6L hallon, sen var det slut på hallonbuskarna i trädgården så jag drygade ut med ca 0,4L jordgubbar. En bonus med jorgubbarna är att de inte kokar sönder som hallonen gör. Jag rensade dem, delade jordgubbarna i mindre bitar och la alltihop i en kastrull. Sen pressade jag i en halv citron (akta kärnorna) och så skrapade jag ur en halv vaniljstång och la i både stången och fröna. Slutligen hade jag i 2,5dl syltsocker.
Det hela fick koka på svag värme i ca 5min, jag skummade noggrant 3-4 gånger under den tiden.
Sen drog jag av från plattan, fiskade upp vaniljstången, skrapade den en gång till och hade i fröna men slängde stången. Så hade jag i 100g 80% choklad som jag hackat. När den var helt smält och iblandad hällde jag upp marmeladen på rena, varma, burkar som jag kokat några minuter.
oj, det där blev kanske virrigt, här är ett tydligare recept:
Hallon och jordgubb marmelad med choklad och vanilj
Det blev 1,5 mellanstor burk.
0,6L hallon, rensade (frusna går bra)
0,4L jordgubbar, snoppade och delade i mindre bitar (frusna går bra)
saften från 0,5 citron
0,5 vaniljstång
2,5dl syltsocker
100g mörk choklad, hackad
glasburk med lock
koka burken/arna i vatten som täcker, låt det sjuda medan du gör marmeladen.
Koka hallon, jordgubbar, citron, en urskrapade vaniljstången plus fröna och syltsockret i ca 5min, rör då och då och skumma ofta.
Dra av från plattan, fiska upp vaniljstången och skrapa den en gång till. Blanda i fröna. Du kan låta stången vara kvar om du vill, då kommer marmeladen smaka mer och mer vanilj med tiden.
Rör ner chokladen.
Fiska upp burken/arna och häll i marmeladen. Sätt på locket och låt svalna innan du ställer det kallt.
kl. 12:01 2 kommentarer
Etiketter: andra recept, övrigt
onsdag 11 augusti 2010
konditorilektion 1
Igår var vi i skolans konditori för första gången, av hygieniska skäl får jag inte använda mobilen där inne så jag kan bara fota det jag tar med hem
Igår gjorde vi vaniljhjärtan, mazariner och prinsesstårta. Värmen i lokalen gjorde mördegen hopplös att jobba med men jag är hyfsat nöjd ändå. Tårtan kändes för jobbig att släpa på från Stockholm och hem så den fick stanna kvar.
Grunden till mazariner och vaniljhjärtan. Degen håller 1vecka i kylen och 1månad i frysen.
100g socker
200g smör
300g mjöl.
1ägg
1 äggula
Nyp ihop socker, smör och mjöl. Tillsätt ägg och blanda så det precis går ihop.
Plasta in och ställ kallt minst en timme, gärna över natten.
Mazariner
1 sats mördeg
mazarinmassa:
250g mandelmassa
125g smör, rumstemp
125 ägg
10g vetemjöl
Blanda smör och mandelmassa klumpfritt. Ha i äggen ett i taget och vänd till sist ner vetemjölet.
Tryck eller kavla ut degen i mazarinformar (eller i folieformar om du inte har mazarinformar)
Fyll till 2/3 med mazarinmassa.
VARIATION:
1. Syltmazariner: Lägg en rejäl klick sylt (jag använde hallon/choklad marmelad) i botten av mazarinen innan du har i mazarinmassan, och/eller byt ut glasyren mot glasyr gjord av florsocker med chokladsmak.
2. Toscamazariner
100g smör
100g grädde
100g socker
100g glykos
150g hyvlad mandel
Koka upp allt utom mandeln till 116 grader, krämen ska få en ljusbrun färg. Vispa inte, låt det koka ifred.
Häll över mandeln och rör om.
Vaniljhjärtan
Klä hjärtformar (eller folieformar) med mördeg.
fyll nästan till kanten med vaniljkräm.
Lägg på ett lock av mördeg och nyp ihop längs kanten.
5g vaniljsocker
Marsipan
kl. 17:30 7 kommentarer
Etiketter: andra recept, tårtor
söndag 8 augusti 2010
40års tårtor
Min syster fyller 40 idag och jag fick göra tårtorna.
När jag var liten hände det att jag och syrran försökte baka tillsammans, det lyckades aldrig, trots att vi använde recept vi lyckats med tidigare. Sen när jag kom upp i tonåren började jag sy kläder till mig. Syrran bad mig sy lite åt henne också men inget av det blev bra. Så för ett par år sen började jag baka, det misslyckas aldrig så illa som när jag ska göra något hon bett om. (Examenstårtorna från förra året är ett utmärkt exempel).
MEN den här gången lyckades det! Det kan nog vara första gången någonsin...
Både jag och syrran var nöjda med hur de såg ut och hur de smakade, vi tappade dom inte på vägen och jag slet inte mitt hår medan jag gjorde dom.
Det blev vaniljbottnar, körsbär i rom och mörk chokladmousse. Sen spacklade jag med ganache och täckte med chokladsugarpaste och marsipan. Rosorna är i marsipan och pärlorna gjorde jag i sugarpaste.
Jag har fler bilder som jag inte lagt in i datorn än, lägger upp dem senare.
kl. 21:37 6 kommentarer
Etiketter: tårtor