tisdag 16 juni 2009

examenstårtor

I helgen firade vi min syster som tagit magisterexamen. Jag bakade två tårtor eftersom firandet delades upp mellan familj och vänner.
Tanken var från början att tårtan till familjen skulle dekoreras m ed ett körsbärsträd och tårtan till vännerna skulle dekoreras med brushed lace.

På torsdagen började jag baka bottnarna, en ljus och en choklad skulle det bli. När jag gjorde första botten tog mjölet slut. Som tur var räckte det till en botten i alla fall.

På fredagen handlade jag mer mjöl och gjorde nästa botten, jag gjorde också hallonmousse och två olika "fluff" en med mörk choklad och en med vit.
Så delade jag varje botten i tre delar och bytte det mellersta lagret mellan dem.
Tårtorna blev nedifrån ljus botten - hallonmousse - chokladbotten - mörk fluff - ljus botten. Den andra blev chokladbotten - hallonmousse - ljus botten - vit fluff - chokladbotten.
Så gjorde jag en dubbel sats MMF och lät ligga över natten.

Så blev det lördag, jag gick upp tidigt och skulle ha över 4 timmar på mig att klä och dekorera tårtorna, inga problem!
Jag spacklade tårtorna med grädde och började knåda MMFen. Den var kladdig! Knådade in ett helt paket florsocker, ingen skillnad! Konsistensen var bra men den höll inte ihop!
Jag knådade och knådade, kylde och kavlade. Till slut hade det runnit iväg flera timmar! Var tog "gott om tid" vägen?!
I panik mer eller mindre slängde jag MMFen på den ena tårtan. Den veckade sig och skrynklade sig och gick inte att släta ut det minsta. KATASTROF!
Så kavlade jag ut andra halvan av MMFen, inga större problem. Den var lite skörare än vanligt men gick att lägga på den andra tårtan utan större missöden.
Men ena tårtan såg ju nu ut som jag-vet-inte-vad!
hmm... kanske den blir bättre med lite sprayfärg? Syrran hade föreslagit en blå bakgrund till trädet. Jag sprayade, det blev värre, alla skavanker kom fram! Att sätta ett träd på den här katastrofen hade varit pärlor för svin. Jag kände hur paniken kom krypande, om 1,5h skulle jag och tårtorna bli hämtade. Jag ropade på sambon som låg och sov, rösten höll nästan utan att avslöja gråten som satt i halsen. Han vaknade inte. Jag ropade igen, den här gången sprack rösten helt. Han kom upprusande och undrade oroligt vad som hänt. Jag förklarade läget och försökte vara stark, vem gråter över en misslyckad tårta?
Men så hemsk är den väl inte, försökte han. Det är nog bara du som tycker det. Kan du inte sätta på lite blommor eller något?
BLOMMOR! Ja, det kanske kunde rädda, eller snarare täcka över skiten. Jag hade ganska mycket blommor över sen sambons tårta. På med blommor, alla blommor!
Resultatet blev ok. Jag tyckte fortfarande den var gräslig men familjen hävdade att den var fin.
Så här blev den i alla fall:Nu hade jag knappt någon tid till den andra tårtan, att börja spritsa ut rosmönster och försöka blanda till en bra kristyr var inte att tänka på. Den andra tårtan fick alltså bli körsbärstårtan.
Tiden var nu panik-knapp men jag rullade grenar i brun FP så händerna glödde och lyckades få till ett helt ok men lite glest träd. Önskar jag hade haft tid att spritsa en dekorkant längst ner, eller göra ett band och rosett av ljusrosa MMF (istället för ett sidenband). Men med tanke på vilken panikmorgon det var får jag väl ändå säga att jag är nöjd.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Den tårtan är den snyggaste och godaste jag ätit. Jag har bara inte ord att beskriva smakupplevelsen för då skulle jag låta som en viss måttligt dansant champagne-drickare. :O)

SvartaMalin sa...

Åhh..vilka fina tårtor!
Va duktig du är :-)
/ Malin

Mentor Åsa sa...

De blev verkligen jättegoda och populära. Gästerna vågade knappt skära i dem. Det gjorde du bra!

Dear Sugar Rush sa...

Åh vad fin! Jag hade tänkt göra en liknande till min fest på fredag ju! Men vi får se vad det blir! ;)