lördag 27 juni 2009

jordgubbsbägare

Till midsommar (som jag spenderade med syrran, dvs jobbade) valde jag att göra jordgubbsbägare istället för den klassiska gräddtårtan (vi kände oss lite less på tårta efter examenstårtorna) och så behövde vi något som var lätt att frakta eftersom vi skulle ut på landet.
Medan jag gjorde dom tog jag bilder steg för steg. De var jätte lätta att göra så det behövs inte men jag tyckte det var kul att inte bara visa det färdiga bakverket. Det här receptet räckte till 10st.

Så här blev dom:

Jag använde 25cl plastglas som jag fyllde till randen med hemgjord vaniljkräm (recept längre ner)


Sen tog jag ut rundlar ur färdig tårtbotten med hjälp av ett extra glas.


Sen pulade jag ner en rundel i varje glas och hade på en aning utspädd jordgubbssaft på varje för att få dem extra saftiga.


Sen vispade jag 3dl grädde och klickade ut jämnt mellan glasen och jämnade till ytan någorlunda.

Sen tog jag skivade jordgubbar och la ovanpå.


Sen gjorde jag jordgubbsgelé och skedade ovanpå (recept längre ner).



Det här receptet på vaniljkräm tycker jag är jättegott, smaken får mig att tänka på creme brulee. Halva satsen är lagom att täcka en tårtbotten med.

4dl mjölk
1dl grädde
1 vaniljstång
6 äggulor
1dl socker
4msk maizena
2tsk smör

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg stången och fröna i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Låt det koka upp.
Vispa socker och äggulor.
Häll vaniljmjölken i en tunn stråle över äggsmeten genom en trådsil medan du vispar.
Häll tillbaka alltihop i kastrullen.
Rör ut maizenan i lite vatten och vispa i det i kastrullen.
Värm under omrörning till 85grader eller till det tjocknar.
Ta av från plattan och rör i det rumsvarma smöret (eller micra smöret några sekunder så det blir mjukt).
Häll upp i en bunke och sätt på plastfilm.

Gelén gjorde jag så här:
8 gelantinblad
ca 1,5dl koncentrerad jordgubbssaft
2,5 dl vatten

Blötlägg gelantinbladen i 5min i vatten som täcker.
Blanda saften med 2dl vatten (smaka av så du tycker det smakar lagom starkt).
Ta upp gelantinbladen och smält dem i en kastrull på låg värme tillsammans med ½dl av vattnet de låg i.
Låt svalna lite och rör sen ner det i saftblandningen.
Ställ gelén kallt en stund till den fått lite fastare konsistens (jag rörde flera gånger medan jag väntade för att undvika klumpar).
Sen skedade jag den över jordgubbarna och ställde allt kallt i en timme.


Variera bägarna genom att byta ut bären efter vad du gillar eller byt ut vanlig tårtbotten mot chokladbotten.

4 kommentarer:

BeBest sa...

Men det var inte så tokigt det där!

Danielle sa...

Men så smidigt! Perfekt på sommarpartyn eller när man ahr många gäster. Sånna plastglas är ju så himla smidiga också! Sen borde det ju bara bli godare om de görs innan på dagen och får safta till sig en stud. Ett riktigt bra tips!

Moster sa...

ja, de var minst lika goda dagen efter. Tack vare gelen torkar de ju inte heller. Om man vill kan man sticka i ett galler av choklad i varje. Tanken var att de skulle ha det men jag hade bara blockchoklad hemma och det funkade inte alls. Så snart jag tog ut gallren från kylen smälte dom. Att knyta ett band runt glaset skulle nog också vara fint. Då kan man ju välja band efter tillfället. Ja, dessa var verkligen smidiga att göra och man kan ju ha samma saker i som i sin favorittårta så blir det tårta-i-glas.

Brunkullan med Mosipperötter sa...

lovely! Detta är en favvo på konditoribesöken!
Hade missat detta inlägg:)
Susanne