tisdag 9 juni 2009

Gratis veiner

Kom på att jag glömde tipsa om detta när jag skrev om sambons födelsedagstårta. När jag skulle göra alla bladen höll jag på att bli vansinnig av att "rita" bladnerverna för hand, inte blev det särskilt bra heller. Och beställa en veiner hade jag inte tid med.
Då kom jag på att man ju kan använda riktiga blad när man gör chokladlöv för att få bladnerver på dem. (Man penslar smält choklad på baksidan av ett blad med tydliga bladnerver och lossar bladet när chokladen stelnat)
Så jag gick ut i trädgården och hämtade lite olika blad tog bla. hallon, vinbär och syrén. Sen stansade jag ut blad i tunt kavlad flowerpaste (som vanligt), la dem ett och ett på bladens baksida och pressade lätt med fingret (att kavla från mitten och ut funkar också). Sen formade jag bladet försiktigt och lät det torka på en formad yta (folie, en kavel, en penna eller vad jag nu har till hands). Det enda man får tänka på för att få ett naturligt resultat är att mitten-nerven som går från stjälken till "spetsen" på bladet måste matchas på FP-bladet. Om den nerven går "snett" ser det konstigt ut.
Om FPn fastnar på bladet kan man dutta lite maizena på bladet.
Penslar man det färdiga FP-bladet med lite pulverfärg ser det ännu mer naturligt ut har jag förstått. (Men det har jag inte hunnit köpa ännu)

nåja... tadaaah! En gratis veiner som går att variera genom att byta ut bladen. :D

1 kommentarer:

åsa - hello sugar! sa...

vilket smart tips!! :)