söndag 19 september 2010

blandade småkakor

För några veckor sen gjorde vi småkakor i skolan. Högst upp är det syltkakor, till höger om dem är det brysselkex, längst ner är det biscotti med hasselnötter, citron och kanel, ovanför dem är det chokladbröd (eller chokladsnitt som jag är van att kalla dem) och ovanför dem är det kolakakor (kolasnitt).

Och här kommer recepten:

Biscotti med citron och hasselnötter

70g smör, rumstemp
260g socker
3 små ägg (140g)
10g vaniljsocker
320g vetemjöl
5g kanel
10g bakpulver
5g salt
275g grovhackade hasselnötter (gärna rostade) (kan bytas ut mot andra nötter)
20g citronzest för kraftig citronsmak, ca 2 citroner för mildare (kan bytas ut mot tex apelsin)

Blanda socker och smör med vinge, skrapa kanterna och botten av skålen minst en gång.
Tillsätt äggen ett i taget.
Tillsätt de siktade torra ingredienserna och kör till degen är blandad till hälften.
Tillsätt nötter och zest och blanda till det är helt blandat men inte längre.
Väg upp bitar om 300g, rulla till längder och platta till lite så de blir ca 2,5cm höga.
Baka av i 165 grader i ca 30 min, kakorna ska bli fasta.
Låt svalna lite, skär i skivor och baka igen i 120 grader till de är helt torra.

Bis betyder två gånger och cotto betyder bakad, det är alltså eftersom man bakar dem två gånger som de fått sitt namn.

Brysselkex

500g smör, rumstemp.
15g vaniljsocker
300g florsocker
650g vetemjöl

Blanda allt men kör inte för länge, då blir degen för lös.
Väg upp bitar om 150g, rulla till längder ca 1,5cm i diameter.
rulla längderna i färgat socker (Spraya längerna lätt med vatten om sockret inte vill fästa)
Kyl rullarna och skär dem sen i 3mm skivor.
Baka av i 175 grader ca 10-12min.

Syltkakor
500g smör, rumstemp.
125g socker
665g mjöl
15g vanijsocker
6g bakpulver
1 ägg
fast sylt

Blanda socker och smör.
Tillsätt ägget.
Blanda i resten av ingredienserna (utom sylten) och blanda till det är ihopblandat.
Eftersom kakorna ska spritsas kan du blanda lite till så degen blir lite lösare men blandar du för mycket bildas det gluten och kakorna förlorar sin mörhet/sprödhet.

Spritsa med en stor stjärntyll, börja utifrån och gör en ring, spritsa in mot mitten, gör en liten grop i mitten med tyllen.
Tänk på att hålla tyllen en bit ovanför plåten så inte kakorna blir platta.
Lägg en klick sylt i gropen.
Baka i 175 grader i 10-12min.

kolasnittar
400g smör
400g socker
600g mjöl
80g mörk sirap
24g bikarbonat.

Blanda allt till en smidig deg, blanda inte för mycket.
Väg upp bitar om 150g och rulla ut till plåtlängd.
Baka av 10min i 180 grader
Skär i sneda bitar innan de svalnat.

Chokladsnittarna fick vi tyvärr bara jätte-recept på men DET HÄR receptet verkar väldigt likt

3 kommentarer:

Cupcakesfluffan sa...

Småkakor är alltid gott, perfekta att baka en rejäl omgång och förvara i frysen,så lätt att variera smaken på småkakor också

BeBest sa...

De där hasselnötstjofräsarna tror jag att jag gillar!
Jag tar en sån med!
:O)

Helena sa...

Vad fina och söta kakor! Fin blogg du har, inspireras av alla vackra kakor!