Så här blev min chokladmoussetårta som jag gjorde på konditorilektionen förra veckan.
Här kommer recpetet MEN jag måste be om receptet till den mindre satsen av browniebotten som vi gjorde till den, för jag antaratt ni inte ska göra fler än en. ;) Så till dess så får ni njuta moussen som dessert eller använda någon annan botten om ni inte kan vänta med att göra den.
Chokladmoussetårta
Pate a bombe:
240g socker
50g vatten
20g glukos
1 ägg
5 äggulor
275g mörk choklad, finhackad
380g grädde, lättvispad i en stor skål
Ha din tårtbotten klar, skär den ca 1cm mindre än anslagsringen (eller springformen), sätt en ring av plast på insidan av formens kant. Man använder en speciell i konditoriet men rengjord OH-plast borde också funka.
Lägg ev lite hallon ovanpå botten.
Koka vatten och socker till 128 grader, Vispa inte. Börja vispa äggen när sockerlagen är 110 grader.
Häll ner sockerlagen i äggen i en tunn stråle medan du fortsätter vispa. Fortsätt vispa till det kallnat.
Smält under tiden chokladen i micro eller vattenbad.
Se till att ha grädden färdigvispad, den måste vara lättvispad, sär den för hård blir den övervispad när man vänder ihop allt.
Vänd ner chokladen i pate a bomben (nu har du en slags ganache)
Vänd ner det i grädden, fortsätt vända till moussen har en jämnfärg och är helt blandad.
Fyll tårtringen (eller springformen) genast och ända upp till kanten, moussen stelnar snabbt.
Jämna till ytan med en palett (eller baksidan av en lång kniv), stryk från mitten och ut.
Ställ i frysen och låt stelna.
3 kommentarer:
Vad fin tårtan är. Alla kanter är så raka och perfekta. Det låter jättegott med chokladmousse.
Ojojojoj!
Jag vill ha!
Men det ska bli mat nu!
:O)
Ser himla gott ut
Skicka en kommentar